czwartek, 8 sierpnia 2019

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado


Latem lubimy jeść sałatki, ale zimą ta też się sprawdzi jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Dla 2 osób:

2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej)
pomidor ( zimą suszone pomidory)
ogórek
awokado
sok z połówki cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( drobno)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
rukola lub inna sałata


Pomidora (sparzyć i obrać ze skórki), awokado i ogórka pokroić w sporą kostkę. Ugotowaną komosę przełożyć do dużej misy, dodać warzywa, skropić całość sokiem z cytryny i polać oliwą. Dodać natkę i rukolę. Przemieszać widelcem lub sztućcami do sałaty. Nakładać na talerze.








wtorek, 6 sierpnia 2019

Dżem z aronii ze śliwką



Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców bogatym w antocyjany o właściwościach przeciwutleniających, przeciwstarzeniowych, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne.  Niektórzy znają ją od dzieciństwa, ja poznałam ją kilka lat temu. To moje drugie podejście do niej. Wcześniej robiłam sok. Teraz zrobiłam gładki dżem. Z podanych składników wyjdzie 4 słoiczki.
WAŻNE:
Po obraniu i umyciu aronię należy włożyć do zamrażalnika na 24 godziny, aby straciła goryczkę. Osoby mające dolegliwości żołądkowe np. wrzody, stany zapalne czy nadkwasotę powinny jej unikać.

1 kg aronii
300 gram śliwek
3 łyżki cukru różanego np taki: cukier różany
1/2 szklanki cukru trzcinowego ( można więcej ale ja nie lubię słodkich)


Aronię umyć, przełożyć do garnka i  gotować na średnim lub małym ogniu, dodać śliwki dusić aż śliwki się rozpadną. Dodać cukry. Po kilku minutach zblendować ( ja blenduję delikatnie, bo lubię gładki dżem). Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 20 minut w 90 stopniach C.

Pyszny do białego sera, tortów.



poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Bułki fitness na zakwasie


50g zakwasu żytniego
50g+50g mąki żytniej razowej
50g+300g  mąki pszennej orkiszowej
50g mąki owsianej
 2 łyżki nasion słonecznika 
1 łyżka siemienia lnianego
10g drożdży
100g maślanki
10g soli
160g wody
Superfoodsy: nasiona babki płesznik, mak, nasiona babki jajowatej, błonnik witalny,  nasiona konopi łuskanej -  każdego po ok 1/2 łyżeczki do posypania na wierzch 



Aby przygotować bułki na bazie mieszaniny mąki pszennej i żytniej ważne jest by odpowiednio przeprowadzić proces fermentacji obu mąk (jest to szczególnie istotne przy większym udziale mąki żytniej ale w tym przepisie również).

Bułki z pieczywa mieszanego przygotowuje się w celu osiągnięcia lepszego efektu smakowego. Głownie chodzi tu o kwasowość pieczywa. Dla poprawy struktury miękiszu warto obie fazy kwasu i rozczynu w początkowej fazie prowadzić osobno. 

WYKONANIE:

W naczyniu przygotowujemy rozczyn, mieszając drożdże, 50g mąki pszennej orkiszowej oraz 50g mąki owsianej i 100g wody (najlepsza temp. dla rozczynu to ok 26˚C). 
W osobnym naczyniu mieszamy zakwas z 50 g wody. Dodajemy do niego mąkę żytnią 50g  i mieszamy (odpowiednia temp. dla kwasu to ok 29˚C).  Oba naczynia odstawiamy na 3h przykryte ściereczką. Po tym czasie rozczyn i półkwas mieszamy razem dodajemy pozostałe składniki (50g mąki żytniej, 300g mąki orkiszowej, słonecznik i siemię oraz maślankę) dodajemy sól ( w piekarnictwie zaleca się dodawać w formie roztworu wodnego - więc warto ją rozpuścić choćby w łyżce wody). Mieszamy wszystko 15-20 minut tak jak w przypadku pieczywa pszennego. 

Po wyrobieniu ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem formy o wymiarach  około 30/25 cm lub kwadratowej 28/28 cm. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.  W zależności od temperatury może to trwać od 30-60 minut (temperatura odpowiednia dla ciasta to ok 31˚C). Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat i dzielimy na 4 części i każdą z nich znowu na 4 aby uzyskać 16 bułek. Po wierzchu bułki można posmarować mieszaniną wody z mąką żytnią, aby na to posypać różnego rodzaju ziarna lub nasze superfudsy, zgodnie z preferencjami. Mogą być to: nasiona babki płesznik, nasiona babki jajowatej, błonnik witalny,  nasiona konopi łuskanej ( moje ulubione).

PIECZENIE:

 Przez pierwsze 5 minut bułki pieczemy w temperaturze 250˚C dla uzyskania chrupiącej skorki, pozostałe 20 minut  200˚C. Można też tuż po wypieku spryskać bułeczki wodą, aby miały błyszczącą skórkę.