środa, 10 września 2014

Puszyste ciasto z winogronami i cynamonem (ciasto bezglutenowe)



Ciasto upiekłam z jasnej z mąki gryczanej. Jest lekkie i zdrowe. Zamiast cukru dodałam ksylitol. Jest podobne do biszkoptu. Jest trochę suche, więc jeśli jesz masło dobrze dodać 30 ml ropuszczego chłodnego masła lub oleju.
Użyłam włoskie bezpestkowe winogrona. 

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki ksylitolu
4 jaja 
pół łyżeczki cynamonu
kiść fioletowych winogron


Przygotowanie:

Nastawić piekrnik na 180 st. C.
Niewielką tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich obrotach, potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z  proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach ok. 40-45 minut.