Kapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Nasza szkoła miła wspaniałe panie kucharki. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra.Składniki:
350 g kiszonej kapusty z marchewką
2 marchewki
pietruszka korzeń
¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt. (wcześniej namoczony)
cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki olej rzepakowy
3 ziemniaki
½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej
sól do smaku
pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 szt. ziela angielskiego
½ łyżeczki kminku całego lub mielonego
1 łyżeczka majeranku
olej lniany do polania
grzanki z chleba razowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w krążki lub kostkę. Olej (1łyżkę) wlewamy do garnka i wrzucamy pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszkę ) dodajemy kminek i smażymy chwilę. Cebulę siekamy w małą kostkę i szklimy wraz z czosnkiem na oleju na patelni, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę i smażymy krótko. Odstawiamy. Do garnka z podduszonymi warzywami wlewamy wodę, dodajemy grzybek, pokrojone ziemniaki i soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.10 minut. Po wylaniu na talerze polać olejem lnianym. Podawać z grzankami.