czwartek, 1 grudnia 2022

Budyń waniliowy z galaretka z czarnej porzeczki

Budyń waniliowy z galaretka z czarnej porzeczki. Ja wybrałam galaretkę Darów Natury, ale z łatwością można przygotować swoją tylko z wyprzedzeniem np. rana zrobić galaretkę z czarnej porzeczki z agarem a po stężeniu zabrać się za budyń.

Składniki:

budyń z wanilią - 1 opakowanie

napój migdałowy bez cukru - 400 ml

erytrytol/cukier/ksylitol - 1 łyżka

galaretka z czarnej porzeczki - 1 słoik

migdały bez skórki trochę

mięta kilka listków

mrożona czarna porzeczka

Przygotowanie:

Migdały posiekać. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu (dałam 400 ml napoju migdałowego i był dość gęsty, producent zaleca 350 ml.) Do pucharków lub słoiczka nałożyć łyżkę ugotowanego budyniu nastęnie dodać trochę posiekanych migdałów i położyć warstwę galaterki z czarnej porzeczki oraz kilka mrożonych owców. Czynność powtórzyć i udekorować miętą.

środa, 30 listopada 2022

Kapuśniak z grzybkiem

Kapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Nasza szkoła miła wspaniałe panie kucharki. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra.

Składniki:

350 g kiszonej kapusty z marchewką

2 marchewki

pietruszka korzeń

¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt. (wcześniej namoczony)

cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki olej rzepakowy

3 ziemniaki

½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej

sól do smaku

pieprz do smaku

2 liście laurowe

3 szt. ziela angielskiego

½ łyżeczki kminku całego lub mielonego

1 łyżeczka majeranku

olej lniany do polania

grzanki z chleba razowego (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w krążki lub kostkę. Olej (1łyżkę) wlewamy do garnka i  wrzucamy pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszkę ) dodajemy kminek i smażymy chwilę. Cebulę siekamy w małą kostkę i szklimy wraz z czosnkiem  na oleju na patelni, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę i smażymy krótko. Odstawiamy. Do garnka z podduszonymi warzywami wlewamy wodę, dodajemy grzybek, pokrojone ziemniaki i soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.10 minut. Po wylaniu na talerze polać olejem lnianym. Podawać z grzankami.