środa, 30 listopada 2022

Kapuśniak z grzybkiem

Kapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Nasza szkoła miła wspaniałe panie kucharki. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra.

Składniki:

350 g kiszonej kapusty z marchewką

2 marchewki

pietruszka korzeń

¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt. (wcześniej namoczony)

cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki olej rzepakowy

3 ziemniaki

½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej

sól do smaku

pieprz do smaku

2 liście laurowe

3 szt. ziela angielskiego

½ łyżeczki kminku całego lub mielonego

1 łyżeczka majeranku

olej lniany do polania

grzanki z chleba razowego (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w krążki lub kostkę. Olej (1łyżkę) wlewamy do garnka i  wrzucamy pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszkę ) dodajemy kminek i smażymy chwilę. Cebulę siekamy w małą kostkę i szklimy wraz z czosnkiem  na oleju na patelni, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę i smażymy krótko. Odstawiamy. Do garnka z podduszonymi warzywami wlewamy wodę, dodajemy grzybek, pokrojone ziemniaki i soczewicę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.10 minut. Po wylaniu na talerze polać olejem lnianym. Podawać z grzankami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz