Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem
SKŁADNIKI
kukurydza w kolbach 3 sztuki
por (biała część) 1 sztukakalafior 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól do smaku 1 łyżeczka
papryczka chili 1/2 łyżeczki
kurkuma mielona 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 sztuka
gorąca woda 1,5 litr
mleko kokosowe 200 ml
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy umyj i zetnij ziarenka. Pora pokrój w talarki. Uduś pora na oliwie dodaj kurkumę i pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną.