sobota, 3 września 2016

Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem

Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem

SKŁADNIKI

kukurydza w kolbach 3 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
kalafior 1 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól do smaku 1 łyżeczka
papryczka chili 1/2 łyżeczki
kurkuma mielona 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 sztuka
gorąca woda 1,5 litr
mleko kokosowe 200 ml


Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy umyj i zetnij ziarenka. Pora pokrój w talarki. Uduś pora na oliwie dodaj kurkumę i pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną.

6 komentarzy:

  1. świetna zupa i ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kukurydzę do tej pory gotowałam w całości, ale taka alternatywa bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowe aromaty cudownie nadają aromatu takim potrawom :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor jest obłędny :) Ja ostatnio robiłam zupę z kukurydzy, jednak nie dodawał mleczka kokosowego. Jestem ciekawa tego połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń