Każda zupa pomidorowa jest pyszna. Niezależnie od tego czy zrobimy ją z koncentratu, przecieru czy że świeżych pomidorów. Podać możemy ją na różne sposoby z makaronem pszennym i ryżowym, ryżem, pulpetami lub zjeść czysty pomidorowy bulion.
Zapraszam na pomidorową z pulpecikami z mięsa mielonego.
SKŁADNIKI:
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam ekologiczny)
bulion warzywny około 2 litry
1 łyżka masła
2 łodygi selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
2 marchewki
cebula
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa
ok pół łyżeczki kopru włoskiego, bazylii lub oregano
Pulpety:
500 g mielonego mięsa indyczego z udźca
1 łyżeczka słodkiej papryki
100 g tartego parmezanu lub sera pecorino
ząbek czosnku
sól do smaku ok. 1 płaska łyżeczka
pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach)
1 filecik anchois drobno posiekany
garść drobno posiekanej bazylii z pietruszką
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, pietruszkę i seler tniemy na kawałeczki np. w kostkę lub plasterki, cebulę kroimy na pół i palimy na suchej patelni, czosnek miażdżymy.
Na oliwie z oliwek podsmażany warzywa z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy masło i koncentrat. Znowu chwilę smażymy. Zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy paloną cebulę.
Zupę gotujemy kilka minut. Posypujemy ziołami.
W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki.
Mieszamy składniki na pulpety że sobą i formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni na małej ilości oleju. Kiedy się zrumienią dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Zupę można doprawić śmietaną kremówką:)
Podajemy z ulubionym makaronem lub bez.
Porcję zupy przelewamy do słoika i zabieramy ze sobą do pracy.