piątek, 26 kwietnia 2024

Dieta ZDROWYCH JELIT Agata Lewandowska



Dieta ZDROWYCH JELIT Agaty Lewandowskiej to kolejna propozycja tej cenionej dietetyczki wydana przez wydawnictwo RM.  
Z książki dowiesz się jak prawidłowo dbać o jelita, jakie są przyczyny różnych dolegliwości, których objawy mogą być nieprzyjemne czy wręcz wstydliwe. 
W książce znajdziesz rozwiązania na coraz bardziej powszechne zaburzenia jelitowe. Książka skupia się na edukacji zdrowotnej, łącząc naukowe podejście z praktycznymi poradami kulinarnymi, które mają na celu poprawę dobrostanu jelit. Autorka wylicza objawy źle pracujących jelit a także podaje wskazówki jak prawidłowo zadbać o mikroflorę aby korzystnie wpływała na zdrowie całego organizmu i na dobre samopoczucie. Autorka podkreśla, że książka nie zastąpi wizyty u specjalisty, ale może być cennym źródłem wiedzy w pierwszych krokach do zrozumienia i leczenia problemów jelitowych. 

Część przepisów w książce jest dopasowana do różnych schorzeń i nietolerancji, takich jak IBS, nietolerancja laktozy, celiakia, czy alergie pokarmowe. Każdy przepis jest precyzyjnie skonstruowany, aby wspierać zdrowie jelit bez pogorszenia objawów, co jest kluczowe dla osób borykających się z chronicznymi problemami.


Książka zawiera również informacje poświęcone konkretnym problemom, jak np. zaparcia czy wzdęcia. Podane informacje opatrzone są konkretnymi i łatwymi w wykonaniu przepisami przeciwdziałającymi tym dolegliwościom. Autorka nie tylko przedstawia teoretyczne podstawy dietoterapii, ale również pragnie pomóc czytelnikom w codziennym stosowaniu tych zasad.


Lewandowska w "Dieta zdrowych jelit" w sposób kompleksowy podchodzi do tematu zdrowia jelit. Stanowi cenne źródło wiedzy zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją drogę z dietą jelitową, jak i dla tych, którzy szukają specjalistycznych porad dotyczących określonych problemów jelitowych. 



środa, 24 kwietnia 2024

Kiszony czosnek w ząbkach



Kiszony czosnek w ząbkach. Można kisić również całe główki. Ja nie miałam dużego słoja dlatego umieściłam ząbki ciasno w mniejszych słoikach.

Kiszony czosnek wykorzystać do zup, sałatek.

Składniki:

kilka główek młodego czosnku

kawałek chrzanu

kilka ziaren kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, kopru włoskiego

liście laurowe kilka szt.

sól kamienna 1 łyżka na 1 litr wody

Przygotowanie:

Wodę zagotować, posolić i wystudzić. Obrać ząbki czosnku. Do wyparzonych i suchych słoików dodać na dno przyprawy, nastepnie ułożyc ciasno ząbki czosnku. Zalać ostudzoną zalewą. Jeśli ząbki wypłynęły nalerzy je obciążyć. Odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce do ukiszenia. Następnie zakrecamy i odstawiamy w chłodne miejsce.