Pomidory są najlepsze teraz, latem. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać ich szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. Są perfumy które mają ten składniki w swojej kompozycji zapachowej i ja je mam. Ja zrobiłam z plastrów pomidorów kotleciki a może bardziej są to placki?
SKŁADNIKI
3 duże twarde pomidory ( w mnie gatunek Czarny Krym)
mozzarella
kilka filecików anchois
Panierka:
6 łyżek czubatych bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
sól
bazylia
Składniki panierki wymieszaj razem.
oraz:
mąka
2 jajka roztrzepane
sporo oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki (około 3 mm).
Ułóż plaster pomidora, mozzarellę, anchois, plaster pomidora. Całość obtocz w mące, potem zanurz w jajku i w przygotowanej panierce. Zrób kilka takich kotlecików z pozostałych składników. Smaż mocno rozgrzanym oleju. Odsączaj na papierowym ręczniczku.
Smaczne na gorąco i na zimno.