sobota, 10 sierpnia 2013

Kotleciki z pomidorów


Pomidory są najlepsze teraz, latem. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać ich szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. Są perfumy które mają ten składniki w swojej kompozycji zapachowej i ja je mam. Ja zrobiłam z plastrów pomidorów kotleciki a może bardziej są to placki?


SKŁADNIKI 

3 duże twarde pomidory  ( w mnie gatunek Czarny Krym)
mozzarella
kilka filecików anchois

Panierka:

6 łyżek czubatych bułki tartej
 2 łyżki tartego parmezanu
sól 
bazylia


Składniki panierki wymieszaj razem.

oraz:

mąka
2 jajka roztrzepane 
sporo oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE: 

Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki (około 3 mm). 
Ułóż plaster pomidora, mozzarellę, anchois, plaster pomidora. Całość obtocz w mące, potem zanurz w jajku i w przygotowanej panierce. Zrób kilka takich kotlecików z pozostałych składników. Smaż mocno rozgrzanym oleju. Odsączaj na papierowym ręczniczku. 
Smaczne na gorąco i na zimno. 



środa, 7 sierpnia 2013

Faszerowany bakłażan

Bakłażan faszerowany boczkiem i fasolką

Nadziany bakłażan;) Dwie wersje: z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege.




Składniki:


4 średniej wielkości bakłażany
pół szklanki ryżu arborio do risotto 
 szklanka tartego parmezanu
czerwona cebula
ząbek czosnku 
olej do podsmażenia 
oregano do smaku 
 boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne
pomidor świeży obrany ze skórki
natka pietruszki 
bulion około szklanki 



Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały  jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę. 

W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie. 
Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą.  Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany. 
Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok. 60 minut w 190 stopniach C.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia. 
Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj. 



Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę:) 




Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Kotleciki z pomidorów




wtorek, 6 sierpnia 2013

Gładka konfitura z moreli


Gładka konfitura z moreli

Tegoroczne konfitury z moreli zostały przez mnie zmiksowane blenderem. Efekt znakomity. Ale przypadkowy. Kupiłam morele, ale za nic nie chciały się zrobić "konfiturowe". Zmiksowałam je. 



Składniki:

400 g cukru żelującego trzcinowego lub pektyna i cukier trzcinowy 
1 łyżka soku z cytryny
walinia (opcjonalnie)

2 kg moreli

Przygotowanie:

Morele myjemy, kroimy na mniejsze cząstki wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody oraz sokiem z cytryny. Dodajemy też kawałek laski wanilii. Nastawiamy na małym ogniu na kilka godzin. Zwykle duszę owoce około 2-3 godziny, aż uzyskam konsystencję taką jaką chcę - czyli wolno spływającą po drewnianej łyżce. Pod koniec dodaję cukier żelujący. Wyjmuję laskę wanilii i blenduję i jeszcze podgrzewam aż zacznie "bulgotać". Nakładam do wyparzonych słoików. Odwracam do góry dnem na 5 minut, po czym odwracam, pozwalam na wystudzenie. Większą ilość warto zapasteryzować np. w piekarniku nagrzanym na 120 st. C  termoobioegiem lub 130 st. C bez niego na 30 minut. 



niedziela, 4 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa w pomidorach na ostro


Dwie fasolki szparagowe: zielona i żółta. Bez zazdrości, która ładniejsza, lepsza. Smaczne obie;)
No, ale bez żartów. Ja zdecydowanie wolę zieloną, ale na targu widzę, ze panie kupują żółtą w ilościach hurtowych. Nie wiem dlaczego?

Składniki:

garść zielonej fasolki
garsć żółtej fasolki szparagowej
ząbek czosnku
pół łyżeczki chilli
puszka pomidorów
sól 
łyżka oliwy
puszka pomidorów

Przygotowanie:

Fasolki ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź po 5 minutach. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory,  doprawić solą. Duś około 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę i wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki.