Składniki:
kapusta kiszona 500 g
2 jabłka
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki kolendry w ziarenkach
2 cm startego imbiru
łyżeczka miodu wielokwiatowego
1 limonka
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło)
szalotka 2 sztuki
ząbek czosnku
50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika)
sól, biały pieprz i oliwa
Przygotowanie:
Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę curry i proszek curry. Podsmaż chwilę aby oddały aromat. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj około 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu i duś dalej przez kolejne 5 minut. Dopraw miodem, sokiem i startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka, przemieszaj i zdejm z ognia.




