piątek, 9 marca 2018

Kapusta kiszona curry z jabłkiem

Przepis pochodzi z zimowych warsztatów z Karolem Okrasą. Cudowne połączenie polskiej kiszonej z azjatyckimi przyprawami. Bardzo mi smakowała. Dlatego chcę ją Wam zaprezentować. Samo zdrowie!

Składniki:

kapusta kiszona 500 gram
2 jabka
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki kolendry w ziarenkach
2 cm startego imbiru
łyżeczka miodu wielokwiatowego
1 limonka
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło)
szalotka 2 sztuki
ząbek czosnku
50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika)
sól, biały pieprz i oliwa

Przygotowanie:

Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pastę i proszek curry. Podsmaż chwilę. Dodaj imbir i mleko kokosowe oraz śmietankę. Gotuj ok 5 minut aż zgęstnieje. Przesiekaj kapustę i dodaj do sosu dalej ok 5 minut. Dopraw miodem, sokiem startą skórką limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz a na koniec pokrojone jabłka ale już zdejm z ognia.








czwartek, 8 marca 2018

Koktajl jagodowy z płatkami owsianymi

Koktajl jagodowy kojarzy mi się z barem mlecznym w Krakowie. Będąc u rodziny poszłam z kuzynką do koktajl baru. Ale ostatnio pisałam artykuł o właściwościach zdrowotnych  jagód  od tego momentu chcę po nie sięgać często. Po te mrożone poza sezonem i te w sezonie.

500 ml jogurtu naturalnego np. bez laktozy
pół opakowania jagód mrożonych
2 łyżki płatków owsianych np. bezglutenowych.

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i mieszamy na gratko.

Można dodać miód, preparat białkowy.

Pijcie na zdrowie!













wtorek, 6 marca 2018

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe


Amerykański naleśnik  może zaspokoić  poranną potrzebę zjedzenia czegoś pysznego. A do tego mnóstwo witamin, energii  i błonnika, bez cukru i glutenu.

1/5 szklanki mąki gryczanej pełnoziornistej
szklanka mleka bez laktozy/ roślinnego/wody
2 dojrzałe banany
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka nasion chia
 syrop klonowy do polania/ miód/ syrop z agawy/ daktylowy


Składniki na ciasto miksujemy. Smażymy równe naleśniki na złoto.





poniedziałek, 5 marca 2018

Pasta z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Cztery razy w tygodniu jestem weganką, dwa razy wegetarianką w pozostałe dni jem ryby, czasem indyka i eko kurczaka.
Przez dwa lata nie jadłam mięsa. Ale ryby ... choć w tym przepisie nie ma, bardzo lubię!

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 ok. łyżeczka soli
2 szt. papryki czerwonej
podprażone pestki słonecznika 1 łyżka
rozmaryn  - kilka igiełek
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Papryki zawiń w folię i upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni C ok. 1 godziny. Lekko wystudź, zdejmij skórkę i oczyść z nasion.
Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż podają receptury na opakowaniu. Ugotowaną odcedź i wystudź na sicie. Soczewicę, upieczoną paprykę oraz ostrą paprykę zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika. Wymieszaj i przełóż do słoika. Schłódź w lodówce. Pasta dobra jest z pieczywem i warzywami np. z kawałeczkami marchewki lub selerem naciowym.

PS. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1 łyżeczkę węgierskiej papryki z tuby.