Składniki:
2 szklanki mąki typ 00
pół szklanki mąki razowej
szczypta soli i cukry
2-3 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
drożdże wielkości orzecha włoskiego
Na wierzch:
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
cebula
ząbek czosnku
małe kuleczki mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zagnieć ciasto ze składników do mamentu aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce nakryte ściereczką.
Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie (1-1,5 h), ponownie zagnieć i uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Odsatw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piecz w 200 stopniach C 30 minut. Po wypieczeniu rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.
Kiedy ciasto wyrośnie (1-1,5 h), ponownie zagnieć i uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Odsatw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piecz w 200 stopniach C 30 minut. Po wypieczeniu rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.