piątek, 7 września 2012

Wiejska pizza z grzybami




Dziś przygotowałam na obiad wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe, choć pole golfowe nie kojarzy mi się z wsią;) Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zielonej rukoli. 

Składniki:

2 szklanki mąki typ 00
pół szklanki mąki razowej
szczypta soli i cukry
2-3 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
drożdże wielkości orzecha włoskiego

Na wierzch:

500 g pieczarek lub grzybów leśnych
cebula
ząbek czosnku
małe kuleczki mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Zagnieć ciasto ze składników do mamentu aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce nakryte ściereczką. 
Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem.
Kiedy ciasto wyrośnie (1-1,5 h), ponownie zagnieć i uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Odsatw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piecz w 200 stopniach C 30 minut. Po wypieczeniu rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.



środa, 5 września 2012

Góralskie placki Moskole


Moskole  tak się nazywają t
evgóralskie placki. Bardzo nam smakowały kiedy byliśmy w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję:

SKŁADNIKI:

500 g ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) najlepiej mączystych
szklanka mąki
pół szklanki maślanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Dodatki:

masło 
bryndza



PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.

2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.

3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam około ćwierć szklanki)

4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość około 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.

5. Podawaj z masłem. Masło pysznie roztapia się na ciepłym placku. 

Ja zrobiłam krem z bryndzy i masła. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha. No i ogóreczek korniszon.




wtorek, 4 września 2012

Ciastka z jabłkami



Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka.
Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą?

Błazenatki z jabłkami?


Skałdniki:

Blat ciasta kruchego lub ciasta francuskiego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. 
Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek i upiekłam w 180 stopniach C ok. 30 minut. Jak wystygły oprószyłam cukrem pudrem i szybko zjadłam.





poniedziałek, 3 września 2012

Bułgarska sałata szopska


Sałatę szopską wymyślili Szopi prawdziwi, jak twierdzą, Bułgarzy. Zamieszkują region Sofii i Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem.


Składniki:

bułgarski ser szopski
4 pomidory
2 papryki czerwone
ogórek
łyżka octu
4 łyżki oleju
sól
cebula
posiekana natka pietruszki do smaku




Przygotowanie:

Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę w paski, wrzuć do misy, zrób sos z oleju i octu winnego, zalej.
Posyp suto serem i natką.
Podawaj z rakiją. 




niedziela, 2 września 2012

Banica bułgarska


To danie zachwyca, a kiedy jesz je w towarzystwie sałatki szopskiej... Nie trzeba słów.

Składniki:

1/2 kg mąki
1/4 szklanki letniej wody
łyżeczka octu (dałam biały winny)
szczypta soli

2 kostki bryndzy
4 jajka
3/4 szklanki mleka
100 g masła
odrobina oleju

Przygotowanie:


1. Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie, wlej letnią wodę i ocet, lekko posól. Wyrób twarde ciasto. Podziel na 4 równe części. Każdą z nich posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

2. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotuj farsz. Do miski wkrusz bryndzę, wbij jaja i wlej mleko. Wymieszaj.

3. Wałkuj ciasto na bardzo cienkie placki. Nie podsypuj mąką, gdyż ciasto cudownie odchodzi od stolnicy.

4. Na cienki placek nałóż farsz i zwiń w rulon, będziesz z niego kształtowała ślimaka w tortownicy wysmarowanej zimnym masłem. Zacznij od środka. I tak z każdym plackiem, dolepiaj kolejny do końca ostatniego.




Ja użyłam małe tortownice i w każdej znalazły się po 2 placki. Wyglądało bardzo elegancko, bo każdy miał swój placek. W sumie składników wystarczy na cztery małe tortownice! Lub jednak tradycyjna tortownica.

5. Całość zalej wcześniej masłem  rozpuszczonym.

6. Piecz 35-40 minut w 200 stopniach aż będą rumiane.

Podawaj z sałatką szkopską.