Sałatki z soczewicą to doskonały sposób na zdrowy i sycący posiłek, który jednocześnie jest lekki i kolorowy. Czarna soczewica (beluga) zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Jest bogata w białko oraz błonnik. W połączeniu ze słodko-kwaskowymi ziarenkami owocu granatu, chrupiącą marchewką, orzechami i świeżymi ziołami powstaje sałatka, która idealnie sprawdzi się zarówno jako lunch, kolacja, jak i dodatek do dań głównych.
To sałatka na jesienno-zimowe dni, kiedy szukamy czegoś sycącego, a jednocześnie lekkiego i pełnego witamin.
Sałatkę możesz jeść samodzielnie jako lekki posiłek albo podać jako dodatek do pieczonych warzyw czy mięsa. Świetnie smakuje także w lunchboxie – można ją przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy.
Składniki (na 2–3 porcje):
150 g czarnej soczewicy (beluga)
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 marchewka, starta na grubej tarce
1 granat
garść orzechów pekan (lub włoskich), lekko podprażonych
kilka listków świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30 minut). Odcedź i ostudź.
Marchewkę zetrzyj na tarce, orzechy lekko podpraż na suchej patelni.
W misce połącz soczewicę, marchewkę, granat, orzechy i posiekaną miętę.
W osobnej miseczce wymieszaj składniki dressingu.
Polej sałatkę sosem, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz