wtorek, 30 września 2025

Sałatka z soczewicą, granatem i miętą

Sałatka z soczewicą, granatem i miętą
Sałatki z soczewicą to doskonały sposób na zdrowy i sycący posiłek, który jednocześnie jest lekki i kolorowy. Czarna soczewica (beluga) zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Jest bogata w białko oraz błonnik. W połączeniu ze słodko-kwaskowymi ziarenkami owocu granatu, chrupiącą marchewką, orzechami i świeżymi ziołami powstaje sałatka, która idealnie sprawdzi się zarówno jako lunch, kolacja, jak i dodatek do dań głównych.


To sałatka na jesienno-zimowe dni, kiedy szukamy czegoś sycącego, a jednocześnie lekkiego i pełnego witamin.

Sałatkę możesz jeść samodzielnie jako lekki posiłek albo podać jako dodatek do pieczonych warzyw czy mięsa. Świetnie smakuje także w lunchboxie – można ją przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy.


Składniki (na 2–3 porcje):


150 g czarnej soczewicy (beluga)

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 marchewka, starta na grubej tarce

1 granat

garść orzechów pekan (lub włoskich), lekko podprażonych

kilka listków świeżej mięty

sól i pieprz do smaku


Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

sok z 1/2 limonki


Przygotowanie:


Soczewicę opłucz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 25-30 minut). Odcedź i ostudź.

Marchewkę zetrzyj na tarce, orzechy lekko podpraż na suchej patelni.

W misce połącz soczewicę, marchewkę, granat, orzechy i posiekaną miętę.

W osobnej miseczce wymieszaj składniki dressingu.

Polej sałatkę sosem, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz