niedziela, 28 września 2025

Najzdrowsze ciasto burakowe


Znudziło ci się ciasto marchewkowe? Możesz zrobić ciasto z burakami. Jest wilgotne, nafaszerowane samymi zdrowymi składnikami. Ciasto przełożyłam domową nutellą zrobioną z masła migdałowego wymieszanego z rozpuszczoną gorzką czekoladą, ale nie jest to konieczne. 

Składniki

2 i 1/2 - 3 szklanki mąki razowej grahamki lub owsianej przesianej przez sito (dałam owsianą z Niro)

3 szklanki starych buraków na dużych oczkach (można zetrzeć na średnich)

1/2 szklanki syropu klonowego (można pominąć)

3 łyżki melasy trzcinowej lub z buraka

1 szklanka oliwy lub oleju

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

kakao 1 łyżka (można pominąć)

17 g proszku do pieczenia

1 szklanka orzechów włoskich lub pekan zmielonych 

1/2 szklaki prażonych ziaren słonecznika

2-3 jaja

imbir kawałek startego na tarce 


Na wierzch do posmarowania ciasta:

gorzka czekolada 

2 łyżki śmietanki albo oliwy

Krem:

1 opakowanie świeżych daktyli najlepiej medjool 

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 



Przygotowanie:

Przesiać mąkę przez sito do misy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać dodając melasę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia przyprawę piernikową, cynamon, starty imbir i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać kakao, rozdrobnione orzechy pekan lub włoskie oraz prażone ziarna słonecznika, następnie wlać ubite jaja i dodać buraki, przemieszać dokładnie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C około 55-60 minut.

Po upieczeniu  i ostudzeniu  posmarować wierzch ciasta rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki lub oliwy.


Krem czekoladowo daktylowy: 

Daktyle medjool namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut. Wylać wodę, wyjąć pestkę i daktyle zmiksować z rozpuszczoną do kąpieli wodnej czekoladą. Można zamiast czekolady dodać łyżkę kakao i wlać odrobinę oliwy. 

Można także użyć gotowej daktynelli z czekoladą.


Ciasto przeciąć na pół i nasmarować warstwę kremu. Nałożyć wierzch i rozsmarować polewą. Można dodatkowo oprószyc kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz