Znudziło ci się ciasto marchewkowe? Możesz zrobić ciasto z burakami. Jest wilgotne, nafaszerowane samymi zdrowymi składnikami. Ciasto przełożyłam domową nutellą zrobioną z masła migdałowego wymieszanego z rozpuszczoną gorzką czekoladą, ale nie jest to konieczne.
Składniki
3 szklanki mąki razowej grahamki lub owsianej przesianej przez sito ( dałam owsianą z Niro)
3 szklanki starych buraków na dużych oczkach ( można zetrzeć na średnich)
1/2 szklanki syropu klonowego (można pominąć)
3 łyżki melasy trzcinowej lub z buraka
1 szklanka oliwy lub oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
kakao 1 łyżeczka (można pominąć)
17 g proszku do pieczenia
1 szklanka orzechów włoskich lub pekan zmielonych
1/2 szklaki prażonych ziaren słonecznika
2-3 jaja
imbir kawałek
Na wierzch do posmarowania ciasta:
1 łyżeczka gorącej wody
karob 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przesiać mąkę przez sito do misy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać dodając melasę. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia przyprawę piernikową, cynamon, starty imbir i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać kakao, rozdrobnione orzechy pekan lub włoskie oraz prażone ziarna słonecznika, następnie wlać ubite jaja i dodać buraki, przemieszać dokładnie. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C około 55-60 minut.
Po upieczeniu wymieszać karob z gorącą wodą i posmarować wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz