Najlepsze miodowe ciasto marchewkowe z olejem wielkopolskim
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki gryczanej*
1 szklanka Oleju Wielkopolskiego
1 1/2 marchewki, drobno startej
4 jajka
3/4 szklanki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta wanilii w proszku
1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego
kilka drobno posiekanych orzechów pekan
szczypta soli
Krem:
opakowanie serka mascarpone
1 łyżka miodu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
odrobina wanilii
cynamon do posypania
Przygotowanie:Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubiłam z miodem (ok 7 minut ubijania). Mieszając, dodawałam do jajek: olej wielkopolski, cukier waniliowy, cynamon, szczyptę soli oraz mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem i sodą.
Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką.
Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki** Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone.
* zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu.
** polecam tortownicę