czwartek, 24 maja 2018

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Przepyszne pulpety z piersi kaczki. Kaczka kojarzy się najczęściej z pieczonymi udkami albo klasyczną kaczką z jabłkami, ale warto wykorzystać także jej delikatne i chude mięso z piersi ( bez skóry). Pulpety są lekkie, soczyste i pełne smaku, a jednocześnie stanowią alternatywę dla klasycznych pulpetów z wieprzowiny czy wołowiny.

Sekretem ich smaku są aromatyczne dodatki: czosnek, imbir, sos sojowy i sezam, które nadają całości orientalnego charakteru. Takie pulpety można podać z ryżem, świeżymi warzywami albo w wersji przekąskowej same, z sosem do maczania.

To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na imprezowy stół. Efektowne, a jednocześnie proste w przygotowaniu.


Składniki:


2 mielone ze skórą kacze piersi
łyżeczka soli
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
szczypta anyżu gwiazdkowego
szczypta cynamonu
mielony lub utarty w moździerzu goździk
po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet
łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypiorek
papryczka chili
ogórek
ocet ryżowy
olej rzepakowy
ryż naturalny basmati 
kolendra opcjonalnie

Przygotowanie:

Mięso mielimy ze skórą i  doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamem i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy.
Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili.
Ryz naturalny basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.



środa, 23 maja 2018

Bursztynowy syrop i galaretka z kwiatów czarnego bzu


Robiąc mój syrop  z kwiatu czarnego bzu skorzystałam z opisu na blogu Agnieszki Maciag
Nie będę pisała o właściwościach, bo Pani Agnieszka napisała wyczerpująco o syropie i kwiatach czarnego bzu.
Chciałam zrobić go szybko.
Kwiaty bzu zbierałam w miejscu oddalonym od wszelkich zanieczyszczeń, dróg szybkiego ruchu itp.
Nabrał on bursztynowego koloru od nierafinowanego cukru trzcinowego. 


SKŁADNIKI:

Do przygotowania miałam około 30 dużych baldachimów, 
2 duże cytryny 
750 g cukru trzcinowego, który nadał syropowi bursztynowego koloru

PRZYGOTOWANIE:

Nożyczkami obcięliśmy drobniutkie kwiaty. Wypłukałam je i zalałam wrzątkiem ok. 2 cm nad szklaną miską. Odstawiłam na całą noc. Rano przecedziłam płyn na sicie do garnka. Do płynu dodałam sok z cytryn, cukier i nastawiłam mieszając prawie cały czas, gdyż cukier szybko przywierał do dna garnka. 
Kiedy się zaczął lekko gotować zestawiłam z ognia  i gorący syrop przelałam do wcześniej przygotowanych i wyparzonych buteleczek.

Z reszty zrobiłam galaretkę. Rozpuściłam żelatynę w płatkach na 500 ml wody, dodałam łyżkę wazową syropu i pozostawiłam do stężenia. 
Doskonała w gorące dni. 

niedziela, 20 maja 2018

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Dziś byliśmy na łące. Cała w rumiankach, a gdzieniegdzie rosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni.


SKŁADNIKI:


truskawki 500 g
herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie)
syrop z agawy  2 łyżki
mięty kilka listków
imbir tarty 1 łyżeczka


PRZYGOTOWANIE:


Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków. Na wierzch posypać herbatą matcha. Udekorować listkami mięty.