Sekretem ich smaku są aromatyczne dodatki: czosnek, imbir, sos sojowy i sezam, które nadają całości orientalnego charakteru. Takie pulpety można podać z ryżem, świeżymi warzywami albo w wersji przekąskowej same, z sosem do maczania.
To danie idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na imprezowy stół. Efektowne, a jednocześnie proste w przygotowaniu.
Składniki:
2 mielone ze skórą kacze piersi
łyżeczka soli
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
szczypta anyżu gwiazdkowego
szczypta cynamonu
mielony lub utarty w moździerzu goździk
po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet
łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypiorek
papryczka chili
ogórek
ocet ryżowy
olej rzepakowy
ryż naturalny basmati
kolendra opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso mielimy ze skórą i doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamem i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy.
Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili.
Ryz naturalny basmati gotujemy według przepisu na opakowaniu.