Ziemniaki można dodać pokrojone do zupy i ugotować lub tłuczone podane na osobnym talerzu z ziołami. Lub bez ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:)
Składniki:
500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa)
1 pęczek botwinki
szklanka mrożonej fasolki
marchewka pocięta w talarki
cebula czerwona
łodyga lub dwie selera naciowego
1 łyżka soku z cytryny
liście laurowe kilka
ziele angielskie kilka
1 ząbek czosnku
ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu)
jajka (opcjonalnie)
600-700 ml bulionu
oliwa lub olej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami i jajkiem. Lub jako zupę wegańską bez dodatków.