piątek, 19 kwietnia 2024

Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką

Zupę można podać na wiele sposobów. Mięsożercy ze smażonym boczkiem, wegetarianie z jajkiem i śmietanką, a weganie z ciecierzycą.

Ziemniaki można dodać pokrojone do zupy i ugotować lub tłuczone podane na osobnym talerzu z ziołami. Lub bez ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:)

Składniki:

500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa)

1 pęczek botwinki

szklanka mrożonej fasolki

marchewka pocięta w talarki

cebula czerwona

łodyga lub dwie selera naciowego

1 łyżka soku z cytryny

liście laurowe kilka

ziele angielskie kilka

1 ząbek czosnku 

ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu)

jajka (opcjonalnie)

600-700 ml bulionu

oliwa lub olej

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami i jajkiem. Lub jako zupę wegańską bez dodatków. 




środa, 17 kwietnia 2024

Leniwe pierogi pomidorowe

 

Moje pierogi leniwe przygotowałam z białego sera i ziemniaków. Polałam masłem z prażonymi migdałami. 


Składniki:

500 g białego sera (dałam bio)

350 g ziemniaków ugotowanych mączystych

2 jaja

koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki (pełne)

150 g mąki (dałam orkiszową) + 50 g do podsypywania

1-2 łyżeczki soli 

50 g mąki ziemniaczanej


Okrasa:

1/2 kostki masła

szczypta cukru trzcinowego

2 łyżki mielonych migdałów


Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z serem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do sera i ziemniaków a białka ubić na sztywno. Dodać ją potem do masy wraz z mąkami i koncentratem. Wyrób krótko masę. Podzielić na trzy części i z każdej uformować wałki obtaczając je w mące. Wałki pokroić w ukośne kluski. Gotować we wrzątku po wypłynięciu mniej więcej 1 minutę. Polać masłem z prażonymi migdałami. 

poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Placki z cukinii z zielonym groszkiem

Placki z cukinii i zielonego groszku. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki aby były bezglutenowe.


SKŁADNIKI:

1 cukinia

3/4 szklanki zielonego groszku mrozonego

cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)

sól i pieprz do smaku

2 jaja

1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)

2-3 łyżki mąki orkiszowej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć

1 łyżeczka suszonego czosnku 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Zioła: mikrolistki, bazylia szczypior


PRZYGOTOWANIE:

Groszek wrzucić do wrzątku na 3 minuty i odcedzić.

Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na kilka minut aby puściła wodę. Wycisnąć nadmiar wody z cukinii.  Do odciśniętej cukinii dodać groszek, wbić jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), czosnek, wykręcić sporo pieprzu. Dymkę pociąć na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodać mąkę i wymieszać składniki razem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki  na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek. Placki posypać ziołami.