piątek, 19 kwietnia 2024

Zupa z kapusty pekińskiej z botwinką

Zupę można podać na wiele sposobów. Mięsożercy ze smażonym boczkiem, wegetarianie z jajkiem i śmietanką, a weganie z ciecierzycą.

Ziemniaki można dodać pokrojone do zupy i ugotować lub tłuczone podane na osobnym talerzu z ziołami. Lub bez ziemniaków, jeśli ktoś unika węgli:)

Składniki:

500 g kapusty pekińskiej poszatkowanej (idealna byłaby purpurowa)

1 pęczek botwinki

szklanka mrożonej fasolki

marchewka pocięta w talarki

cebula czerwona

łodyga lub dwie selera naciowego

1 łyżka soku z cytryny

liście laurowe kilka

ziele angielskie kilka

1 ząbek czosnku 

ziemniaki (opcjonalnie do zupy lub tłuczone podane na osobnym talerzu)

jajka (opcjonalnie)

600-700 ml bulionu

oliwa lub olej

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić w małe kawałki. Na oliwie podsmażyć marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać przyprawy. Po 5 minutach dodać kapustę pekińską i łodygi botwinki. Potem fasolkę i gotować do15 minut. Na koniec dodać liście botwinki i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami i jajkiem. Lub jako zupę wegańską bez dodatków. 




1 komentarz:

  1. Idealna zupa na wiosnę :) Właśnie ostatnio widziałam botwinkę w sklepie. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń