Moje pierogi leniwe przygotowałam z białego sera i ziemniaków. Polałam masłem z prażonymi migdałami.
Składniki:
500 g białego sera (dałam bio)
350 g ziemniaków ugotowanych mączystych
2 jaja
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki (pełne)
150 g mąki (dałam orkiszową) + 50 g do podsypywania
1-2 łyżeczki soli
50 g mąki ziemniaczanej
Okrasa:
1/2 kostki masła
szczypta cukru trzcinowego
2 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę wraz z serem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do sera i ziemniaków a białka ubić na sztywno. Dodać ją potem do masy wraz z mąkami i koncentratem. Wyrób krótko masę. Podzielić na trzy części i z każdej uformować wałki obtaczając je w mące. Wałki pokroić w ukośne kluski. Gotować we wrzątku po wypłynięciu mniej więcej 1 minutę. Polać masłem z prażonymi migdałami.
Klasyka w nowym wydaniu, bardzo podoba mi się ten pomysł na kluski :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Kluski prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.