środa, 27 lutego 2019

Czarne oponki z węglem aktywnym kokosowym

Zainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami.

mąka pszenna jasna 500 g
mleko  100 ml
żółtka 5 szt.
masło 25 g
węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie
ksylitol lub cukier trzcinowy jasny  1/2 szklanki
spirytus lub rum - 2 łyżki
aromat waniliowy - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 litr



Roztop masło. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem (2 łyżki) dodając jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Tak powstanie rozczyn. Oddziel żółtka od białek ( białka wykorzystaj do bezy). Żółtka ubij z cukrem i aromatem waniliowym na puch stawiając. W  2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku.


Z  ciasta zrób kulkę rozpłaszcz na stolnicy. Rozwałkuj na stolnicy ciasto posypanej mąką. Wycinaj oponki. Przykryj ściereczką aby ponownie wyrosły.


Rozgrzej 1 litr tłuszczu. Smaż oponki , powinny swobodnie pływać. Wysmażone z jednej strony odwróć za pomocą patyczka na drugą stronę. Wykładaj łyżką cedzakowa na talerz pokryty bibułą, a gdy dobrze osiąkną z tłuszczu i wystygną posyp cukrem lub zrób sos czekoladowy i zamaczaj z jednej strony.

















Sos czekoladowy: zagotuj 50 ml śmietanki, zdejm z ognia i dodaj 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszaj aż się rozpuści. Jeśli będzie za gęsta dodaj ok łyżki wrzątku i wymieszaj.




poniedziałek, 25 lutego 2019

Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione

Najlepsze domowe. Co do tego nie ma wątpliwości.

1 ks ugotowanych mączystych ziemniaków
300 gram mąki ( u mnie bezglutenowa)
sól do smaku
4-5 łyżek tartego parmezanu ( ja użyłam pecorino)
jajko

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy po widelcu tworząc rowek.

Gotujemy w osolonej wodzie przez dwie minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy cedzakiem.