Ciasto pełne jagód na kruchym cieście |
Składniki:
2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu)
1/2 kg jagód
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki
białko z jajka
Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru czubate
175 g zimnego masła
6 łyżek lodowatej wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
szcypta soli
Składniki ciasta łączymy w kulę i schładzamy. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Przygotowanie:
1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj.
2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.
3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.
4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj.
2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.
3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.
4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
5. Piecz w temp 180 C przez ok. 45-50 minut.