Ciasto pełne jagód na kruchym cieście. Moje ciasto ukroiłam jeszcze gorące więc jagody wypłynęły. Wystudzone nie spływają dzięki mące dodanej do jogód. |
Składniki:
1/2 kg jagód
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki
białko z jajka
Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru czubate
175 g zimnego masła
6 łyżek lodowatej wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Składniki ciasta krótko zamiatamy w kulę, spłaszczamy od góry aby powstał dysk (szybciej się chłodzi) i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy do kształtu formy w której będziemy piec. Ciasto powinno mieć grubość do 5 mm.
Przygotowanie:
1. Jagody wypłucz na sitku. Wrzuć do miski, wysp cukier i mąkę, wymieszaj.
2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.
3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.
4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub jeśli wolisz po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
1. Jagody wypłucz na sitku. Wrzuć do miski, wysp cukier i mąkę, wymieszaj.
2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.
3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.
4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub jeśli wolisz po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
5. Piecz w temp 180 C przez ok. 45-50 minut.