sobota, 23 czerwca 2012

Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Składniki:

 2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu)
1/2 kilograma jagód
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki
 białko z jajka
Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Przygotowanie:

1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj.

2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.

3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.

4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
5.  Piec w temp 180 przez ok. 50 minut.


środa, 20 czerwca 2012

Ryż cytrynowy


Pyszny ryż cytrynowy, świetnie pasuje do ryb i owoców morza a także kurczaka.



Składniki:

250g ryżu na risotto
1 łyżka oleju 
1 łyżeczka kurkumy lub szafran 
1 cytryna niepryskana
½ l bulionu ( może być z kostki dobrej jakości)

1. Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

2. W rondlu rozgrzej olej i dodaj ryż, łyżeczkę kurkumy, wymieszaj (zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu).

3. Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj.

4. Wolno gotuj  mieszając od czasu do czasu. Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z wrzącą wodą z czajnika. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. 

Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i dostępnymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę.