sobota, 21 czerwca 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami



Uczestniczę w sztafecie przekazywania tego przepisu. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty .
Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam mniej niż inni, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. 



                                              SKŁADNIKI:

750 g mąki pszennej 
0,5 szklanki kakao 
2 łyżeczki sody
2 szklanki wrzątku woda (500 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu 
1,5 szklanki cukru - dałam trzcinowy
łyżka kawy rozpuszczalnej 
szklanka wiśni rozmrożonych (do ciasta dajemy rozmrożone)
płatki kokosowe do posypania na wierzch

                                     PRZYGOTOWANIE:

Do misy wsypałam  wszystkie suche składniki i przemieszałam trzepaczką. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.
Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam  wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi. Piekłam ok. 45 minut  w 180 stopniach C.


Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.