sobota, 21 czerwca 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami


Uczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty .
Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę - troszeczkę z nim zgrzeszyłam, ale nie żałuję;)





750 gram mąki pszennej 
0,5 szklanki kakao 
2 łyżeczki sody
2 szklanki wrzątku woda (500 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu 
1,5 szklanki cukru
łyżka kawy rozpuszczalnej 
szklanka wiśni rozmrożonych
płatki kokosowe do posypania na wierzch



Do misy wsypałam  wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.
Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam  do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam  wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi, Piec ok. 45 minut  w 180 stopniach C.


Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.