czwartek, 15 marca 2018

Podpłomyki domowe żytnie

Najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka. 

Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew. 
Chlebki bardzo nam smakowały. 
Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu. 

Składniki: 

szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć - piec  na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Śledzie na pure z buraka i z jabłka z musztardą, koprem z żytnim podpłomykiem


Śledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy.  I choć jest to tłusta ryba  ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper.

2 ugotowane lub upieczone buraki
jabłko szara reneta uprażone
szczypta tymianku
łyżeczka octu jabłkowym lub więcej
łyżeczka miodu
pieprz i sól do smaku

opakowanie matiasów
czerwona cebulka ok 5 sztuk lub jedna mała
koperek posiekany
kapary 2- 3 łyżeczki
musztarda

podpłomyki żytnie domowe


Buraki zmiksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami.










Domowe podpłomyki :

szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.


wtorek, 13 marca 2018

Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami


Na kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku.



Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je w puszystej cukrowej pianie i zapiekłam. 


garść migdałów blanszowanych i w skórkach
resztki rodzynków ( nie lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe)
garść żurawin
garść daktyli Bio Planet
garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet
płatki migdałów do dekoracji




 Wszystkie bakalie posiekaj.



 Ciasto kruche:

300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa)
180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej 
3-4 łyżki sproszkowanych daktyli
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody 


Mąkę  wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem, sproszkowanymi daktylami, nasionami babki jajowatej  i żółtkami/ lub lodowatą wodą. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć na formę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180˚C około 15 minut.


Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry ( u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w  170˚C jeszcze 20 minut.



Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów.

poniedziałek, 12 marca 2018

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym



Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję Wam zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok.

300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej Bio Planet

180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego

1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet

100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu

3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody

owoc granatu (opcjonalnie) 



Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /sproszkowane daktyle Bio Plnet, nasionami babki jajowatej  i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut. 



Wypełnienie:

150 gram śliwek kalifornijskich 

2 kieliszki wódki*

200 gram daktyli Bio Planet

migdały posiekane w słupki


Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut. 

Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki.  

Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.

Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem  daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. 

Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu.