czwartek, 15 marca 2018

Podpłomyki domowe żytnie

Podpłomyki to najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa (za Wikipedią) w postaci małego placka. 

Chlebki bardzo nam smakowały. 
Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu. Ale najlepsze są gorącę z masłem lub oliwą.

SKŁADNIKI: 

szklanka mąki żytniej
sól ok. 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć - piec  na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Z podanych składników wyszło pięć placków. 

Śledzie na pure z buraka i z jabłka z musztardą, koprem z żytnim podpłomykiem


Śledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy.  I choć jest to tłusta ryba  ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest mnóstwo.Ja podałam je na pure z buraków i prażonego jabłka, z miodem, octem jabłkowym, tymiankiem. Na wierzchu ziarnista musztarda i czerwona cebula. Do przybrania świeży koper.

SKŁADNIKI:

2 ugotowane lub upieczone buraki
jabłko szara reneta uprażone
szczypta tymianku
łyżeczka octu jabłkowego lub więcej
łyżeczka miodu
pieprz i sól do smaku

opakowanie matiasów
czerwona cebulka 
koperek posiekany
kapary 2- 3 łyżeczki
musztarda do smaku

podpłomyki żytnie domowe


Buraki zmiksować z jabłkiem na pure. Dodać przyprawy. Wymieszać. Śledzie pociąć na równe części. Na duży talerz wykładać po łyżce pure. Na wierzch układać kawałki śledzia. Posypać cebulką posiekaną w kosteczkę i nałożyć musztardę. Posypać koperkiem i opcjonalnie kaparami. Podawać z żytnimi podpłomykami.










Domowe podpłomyki :

szklanka mąki żytniej
sól ok 1/2 łyżeczki
woda 1/4 szklanki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.


wtorek, 13 marca 2018

Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami


Na kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku.



Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je w puszystej cukrowej pianie i zapiekłam. 


SKŁADNIKI:

garść migdałów blanszowanych i w skórkach
resztki rodzynków (nie lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe)
garść żurawin
garść daktyli Bio Planet
garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet
płatki migdałów do dekoracji




 Wszystkie bakalie posiekaj.



 Ciasto kruche:

300 g mąki owsianej (u mnie bezglutenowa)
180 g oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej 
3-4 łyżki sproszkowanych daktyli
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę  wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem, sproszkowanymi daktylami, nasionami babki jajowatej  i żółtkami/ lub lodowatą wodą. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć na formę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180˚C około 15 minut.


Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukru (u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w  170˚C jeszcze 20 minut.



Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów.

poniedziałek, 12 marca 2018

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym



Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję przepis na zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok. Nie tylko od święta.
SKŁADNIKI:

300 g mąki orkiszowej ekologicznej jasnej lub pełnoziarnistej (najlepiej pół na pół)

180 g masła lub innego tłuszczu zimnego

1 łyżka nasion babki jajowatej

3 łyżki miodu lub 3 łyżki ksylitolu lub sproszkowanych daktyli 

3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody

owoc granatu (opcjonalnie) lub melasa z soku granata

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /sproszkowane daktyle Bio Planet, nasionami babki jajowatej  i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut. 


Wypełnienie:

150 g śliwek kalifornijskich 

2 kieliszki wódki* lub sok jabłkowy 

200 g daktyli Bio Planet

migdały posiekane w słupki

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie około 20 minut. 

Odcedź i zmiksuj dodając do każdego po kieliszku wódki.  

Jeśli mazurek mają jeść dzieci zamiast wódki wlej sok np. jabłkowy *.

Na dnie wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem  daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. 

Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu.