piątek, 20 września 2024

Gratin z batatów

 


Gratin z batatów z kminem, kolendrą zapiekane z oliwą z oliwek. Świetny dodatek do sera hallumi lub białej ryby.


Składniki: 

2 długie bataty 
4 łyżki oliwy 
1 łyżeczka kminu
kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu
sól himalajska 
czosnek granulowany 1 łyżeczka 
płatki chili
świeży tymianek 
świeży lub suszony rozmaryn 


Przygotowanie: obrać bataty i pociąć na mandolinie. Świetną, niedrogą mandolinę kupiłam w IKEA. Plastry przełożyć do miski i doprawić przyprawami i oliwą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ja swoje umieściłam w formie na muffinki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza około 20-30 minut. Po upieczeniu posypać tymiankiem lub rozmarynem.




wtorek, 17 września 2024

Zapiekane jabłka pod kruszonką z oliwy z oliwek

Zapiekane jabłka pod kruszoną oliwy z oliwek. Oliwa świetnie sprawdza się w wypiekach. A sama kruszonka jest pyszna.

 

Składniki:


4 sztuki jabłka

1 garćć orzechów włoskich posiekanych 

2 łyżki miodu ( do kwaśnych jabłek)

kardamon mielony 1 szczypta

cynamon laski 1 łyżeczka


Kruszonka:


mąka 200 g

oliwa z oliwek 45 g

proszek do pieczenia 2 g

żółtko jaja

cukier trzcinowy 60 g


Przygotowanie:


Jabłka umyj przetnij na ćwiartki i pokrój na małe kawałki. Rozłóż w naczyniu do zapiekania (na tym etapie można dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub dodać je do kruszonki) i dopraw mielonym kardamonem, łyżką miodu ( jeśli jabłka są słodkie nie dodawaj miodu) i cynamonem. Na wierzch posyp kruszonką przygotowaną ze składników podanych w przepisie. Piecz około 30 minut w 200°C. Podawaj ciepłe jako deser lub dodatek do śniadania.


poniedziałek, 16 września 2024

Racuchy z dynią z cynamonem

Sobota to czas kiedy można zjeść trochę inne śniadanie niż zwykle. Mając pod ręką kilka składników usmażyłam dyniowe racuchy pachnące cynamonem. Jeśli masz więcej czasu, to zamiast proszku do pieczenia dodaj kawałek drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłą miejsce na 30 minut aż ciasto wyrośnie. Dodatkami do racuchów były prażone orzechy, listki melisy, syrop klonowy, cukier puder z cynamonem... ale pasowałby  wysmażony boczek tylko już bez cukru pudru;)

Poniżej przepis na moje placki dyniowe:

Składniki:

1 szklanka mąki (dałam orkiszową)

1-2 łyżki pure z dyni (miałam z hokkaido)

1 jajko

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/ 2 szklanki mleka lub napoju migdałowego/owsianego lub innego ulubionego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło klarowane (do smażenia) lub olej

syrop klonowy, cukier puder (do posypania), miód, orzechy pekan, włoskie, listki melisy, pomarańcza


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajko wybij do miski i dodaj mąkę, pure, cynamon, szczyptę soli, mleko i proszek. Trzepaczką całość wymieszaj lub łyżką. Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wyłóż łyżką porcje ciasta. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie przewróć placuszki na drugą stronę i smaż na rumiano.

Usmażone placki układaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłanął nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące, oprószone cukrem pudrem, syropem klonowym lub z granatów. Podawaj z ulubionymi owocami, np.pomarańczami i zsyropem klonowym czy z cukrem pudrem.