Zainspirowana i zafascynowana przepisem na ogórkową na blogu "Celiak w podróży" Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.
Składniki:
ogórki kiszone ze słoika 3- 4 szt.
seler duży 1/2 szt.
pietruszka 1 szt.
ziemniak 2 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
bulion warzywny około 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra do smaku 1/3 łyżeczka
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa potnij w kostkę dość dużą (bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.