sobota, 8 kwietnia 2017

Deser z mrożonych czarnych porzeczek z nasionami chia

Deser z mrożoną czarną porzeczką z chia. 

Składniki:

Na jedną porcję:

mrożone czarne  porzeczki 1/2 szklanki
dojrzały banan + kilka plasterków na wierzch  lub jogurt naturalny 150 ml
nasiona chia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Banana pokroić w plastry i zmiksować, dodać czarne porzeczki mrożone i miksować dalej. Dodać łyżeczkę nasion chia. Przełożyć do szklanki. Udekorować np. płatkami migdałowymi.

wtorek, 4 kwietnia 2017

Krem z kiszonych ogórków

Zainspirowana i zafascynowana przepisem na ogórkową na blogu "Celiak w podróży" Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.

Składniki:

ogórki kiszone ze słoika 300 gr
seler duży 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
bulion warzywny 1l
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
koperek 2 łyżki drobno posiekanego
kolendra  do smaku 1/2 łyżeczka
 świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Warzywa potnij w kostkę dość dużą ( bez ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.