czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe)


Ciasto cytrynowo limonkowe z mąką migdałową i mielonymi nerkowcami. Nerkowce nie są konieczne. Zamist nich dodaj tyle samo mąki migdałowej. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru białego. Ciasto możesz przygotować z cukrem jeśli go nie unikasz. Ja mielę zwykły ksylitol w młynku do kawy.


SKŁADNIKI:

2 ekologiczne cytryny 

3 jaja

100 g mielonych migdałów

50 g mielonych orzechów nerkowca

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

1/2 szklanki ksylitolu 

4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu 

Na wierzch 

czekolada limonkowa do fontann (do nabycia w internecie
lub 
biała czekolada i skórka z cytryny lub limonki

lub

LUKIER 

limonka 
2/3 szklanki ksylitolu pudru

Syrop 

Syropem można nasączyć ciasto. Ale nie jest to konieczne. Plasterkami limonki można finalnie udekorować ciasto.

cytryna lub limonka
szklanka wody
2 łyżki ksylitolu 



PRZYGOTOWANIE 

Ugotuj cytryny na miękko ok. 30 minut, Ugotowane wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z ksylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.


Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.


Syrop do nasączania:

W rondlu przygotuj syrop gotując kilka minut szklankę wody z ksylitolem i plasterkami limonki lub cytryny.

Wykańczanie ciasta:

Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą a na wierzchu układamy ugotowane plasterki limonki lub cytryny z syropu.

Można też ciasto posypać tylko pudrem z ksylitolu lub przygotować limonkowy lukier z sokiem i skórką z limonki lub cytryny.

Latem można podawać kawałek ciasta z malinami i listkami mięty.