Ciasto cytrynowo limonkowe z mąką migdałową i mielonymi nerkowcami. Nerkowce nie są konieczne. Zamist nich dodaj tyle samo mąki migdałowej. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru białego. Ciasto możesz przygotować z cukrem jeśli go nie unikasz. Ja mielę zwykły ksylitol w młynku do kawy.
SKŁADNIKI:
2 ekologiczne cytryny
3 jaja
100 g mielonych migdałów
50 g mielonych orzechów nerkowca
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 szklanki ksylitolu
4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu
Na wierzch
czekolada limonkowa do fontann (do nabycia w internecie
lub
biała czekolada i skórka z cytryny lub limonki
lub
LUKIER
limonka
2/3 szklanki ksylitolu pudru
Syrop
Syropem można nasączyć ciasto. Ale nie jest to konieczne. Plasterkami limonki można finalnie udekorować ciasto.
cytryna lub limonka
szklanka wody
2 łyżki ksylitolu
Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.
Latem można podawać kawałek ciasta z malinami i listkami mięty.
PRZYGOTOWANIE
Ugotuj cytryny na miękko ok. 30 minut, Ugotowane wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
Jaja ubij z ksylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.
Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej np. kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach C 45 minut.
Syrop do nasączania:
W rondlu przygotuj syrop gotując kilka minut szklankę wody z ksylitolem i plasterkami limonki lub cytryny.
Wykańczanie ciasta:
Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą a na wierzchu układamy ugotowane plasterki limonki lub cytryny z syropu.
Można też ciasto posypać tylko pudrem z ksylitolu lub przygotować limonkowy lukier z sokiem i skórką z limonki lub cytryny.