Jak ważny jest błonnik w naszej diecie wie każdy. Mamy obecnie do dyspozycji mąkę owsianą wysokobłonnikową, która zapewnia nam ten składnik. Uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Służy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Na słodko przyrządzimy z niej ciasta, naleśniki, bliny czy placków. Ja użyłam jej do gofrów.
Składniki:
mąka owsiana wysokobłonnikowa Bio Planet - 1/2 szklanki
mąka gryczana pełnoziarnista Bio Planet - 1/2 szklanki
mąka ryżowa Bio Planet - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
woda - 1 szklanka
sól himalajska - 1 szczypta
miód gryczany ekologiczny- 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Wszystkie mąki i pozostałe składniki zmieszać na gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać odrobinę wody. Wypiec gofry. Podawać z owocami i miodem.