Składniki
1 kg ogórków
1 litr wody przegotowanej letniej
1 łyżka soli himalajskiej
przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek
Przygotowanie:
Ogórki umyć. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno wysuszonych słoików ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać letnią wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Choć już po dobie nadają się do spróbowania. Za kilka dni będą już własne małosolne.
Małosolne... moja wiosenno-letnia miłość :D Szkoda, że nie można zamknąć ich na dłużej w słoiku :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam ogórków..kurczę,ale wstyd heh :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Tak pachnie wiosna i początek lata :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :D Dzisiaj na obiad mamy właśnie porcję ogóreczków od mamy :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ogórasy!
OdpowiedzUsuńMałosolne smakują cudownie :) Dobry pomysł z solą himalajską, która jest chyba bez dodatku jodu i taka jest dobra do ogórków. W sklepie czasami trudno sól bez jodu znaleźć.
OdpowiedzUsuńmałosolne - kwintesencja lata :D
OdpowiedzUsuń