niedziela, 3 czerwca 2018

Ogórki małosolne z solą himalajską


Zwykle kupuję ogórki kiszone czy małosolne, ale w tym roku zdecydowałam się zrobić na próbę sama. Udało mi się wybrać ogórki takiej samej wielkości ok 7 cm.

1 kg ogórków
1 litr wody przegotowanej letniej
1 łyżka soli himalajskiej
przyprawy: koper, czosnek, korzeń chrzanu, nasiona kopru włoskiego, czosnek

Ogórki umyć. Słoiki umyć i wyparzyć.  Na dno wysuszonych słoików ułożyć przyprawy i ciasno ułożyć ogórki (ja do każdego słoika włożyłam po 2 ząbki czosnku, szczyptę nasion kopru, jeden baldachim kopru, kawałek chrzanu). Zalać letnią wodą wymieszaną z łyżką soli himalajskiej. Woda powinna przykrywać ogórki. Nie zamykać pokrywką, a jedynie położyć lekko uchyloną nakrętkę. Odstawić na 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Choć już po dobie nadają się do spróbowania. Za kilka dni będą już własne małosolne.

7 komentarzy:

  1. Małosolne... moja wiosenno-letnia miłość :D Szkoda, że nie można zamknąć ich na dłużej w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam ogórków..kurczę,ale wstyd heh :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Tak pachnie wiosna i początek lata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy :D Dzisiaj na obiad mamy właśnie porcję ogóreczków od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła takie ogórasy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Małosolne smakują cudownie :) Dobry pomysł z solą himalajską, która jest chyba bez dodatku jodu i taka jest dobra do ogórków. W sklepie czasami trudno sól bez jodu znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  7. małosolne - kwintesencja lata :D

    OdpowiedzUsuń