czwartek, 31 grudnia 2015

Winogrona w karmelu z pistacjami


Życzę wszystkim Wspaniałego Nowego Roku 2016. Zdrowia i

 spełnienia, świetnych pomysłów i radości!

Właśnie ukończyliśmy słodką przekąskę. Winogrona w karmelu z

 pistacjami. Świetna zabawa przy stole. Zaopatrzcie się w

 winogrona, siekane orzechy, wykałaczki i karmel.




SKŁADNIKI:

winogrona ciemne kiść
siekane pistacje lub inne orzechy
karmel (poniżej przepis jak go zrobić)
wykałaczki 


KARMEL:

100 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
60 g cukru (użyłam trzcinowy)
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu i NIE mieszaj. Rozpuść aż będzie bursztynowy.
Wlej śmietankę i mieszaj energicznie aż karmel całkowicie się rozpuści. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 2 minuty.
Dodaj masło i wymieszaj. 
Po wystudzeniu karmel stanie się odpowiednio gęsty. 
Nabijaj winogrona na wykałaczki i maczaj w karmelu, potem w orzechach.




wtorek, 29 grudnia 2015

Sakiewki z omleta z warzywami


Sylwester zbliża się wielkimi krokami. 
Na przekąskę polecam sakiewkę z warzywami. Delikatny omlecik z krótko smażonymi warzywami.
Do maczania sos sojowy z octem ryżowym  raz szpinak z sezamem. 



Składniki 
4 porcje

Omleciki:

8 jaj 
2 łyżki sosu sojowego
wykałaczki do spięcia sakiewek (16 sztuk)

Wypełnienie:

2  małe marchewki lub jedna większa
1 mała cukinia
1 cebula dymka
1 papryka 
kilka sztuk grzybów mung namoczonych i pociętch w paseczki 
opakowanie szpinaku liście baby
olej do smażenia
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej chińskiej
ząbek czosnku
1-2 łyżki sosu sojowego jasnego

Dodatki:
makaron ryżowy chiński małe opakowanie
kiełki pora do dekoracji 
kilka kropel oleju sezamowego
sezam do posypania


PRZYGOTOWANIE:

Jaja rozkłóć dokładnie widelcem, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Na małej patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć małe, cienkie omleciki (u mnie wyszło około 3 sztuki na osobę). Odstawić. 
Namoczyć makaron według opisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, potem posiekać na małe niteczki. 
Na dwóch patelniach jednocześnie przygotować szpinak i warzywa pocięte w julienne (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzućić warzywa, mieszać, dodać łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszać kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzucić ząbek czosnku, dodać szpinak i bardzo krótko smażyć, dodać kilka kropel oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego. Odstawić. Na środek omletu ułóżyć około 1 łyżkę warzyw i trochę szpinaku a na sam wierzch trochę kiełków pora. Złóżyć dłońmi sakiewkę i spiąć na skos dwoma wykałaczkami. Postepować tak aż do skończenia.Ułóżyć na talerzu po 3 sztuki na osobę. Obok każdego talerza ustaw małą miseczkę z sosem sojowym do maczania sakiewek. 




Przekąski sylwestrowe