Życzę wszystkim Wspaniałego Nowego Roku 2016. Zdrowia i
spełnienia, świetnych pomysłów i radości!
Właśnie ukończyliśmy słodką przekąskę. Winogrona w karmelu z
pistacjami. Świetna zabawa przy stole. Zaopatrzcie się w
winogrona, siekane orzechy, wykałaczki i karmel.
SKŁADNIKI:
winogrona ciemne kiść
siekane pistacje lub inne orzechy
karmel (poniżej przepis jak go zrobić)
wykałaczki
KARMEL:
100 g śmietanki kremówki 30% lub więcej
60 g cukru (użyłam trzcinowy)
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu i NIE mieszaj. Rozpuść aż będzie bursztynowy.
Wlej śmietankę i mieszaj energicznie aż karmel całkowicie się rozpuści. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez około 2 minuty.
Dodaj masło i wymieszaj.
Po wystudzeniu karmel stanie się odpowiednio gęsty.
Nabijaj winogrona na wykałaczki i maczaj w karmelu, potem w orzechach.