Wypieczone babeczki z pysznym warzywnym wypełnieniem z marchewką, burakiem i zielonym groszkiem. Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi. Do wersji z marchewką można dodać łososia a do groszkowej i z buraka boczek. Ale polecam te wege. Są pysznie doprawione i pełne smaku.
SKŁADNIKI
Na 6 sztuk
(w zależności od wielkości foremek wyjdzie różna ilość babeczek)
2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
2 średnie buraki
6 szt. wypieczonych razowych babeczek
PRZYGOTOWANIE
Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, więc wstawiamy i gotujemy go najpierw, po 30 minutach wstawiamy garnek z marchewką a na koniec garnek z zielonym groszkiem, gdyż groszek gotuje się w kilka minut. Odcedzamy po kolei warzywa, obieramy buraka i marchewki. Przekładamy do garnków w których się gotowały i miksujemy warzywa. Za każdym razem płuczemy końcówkę blendera.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki razowej pszennej ( można wymieszać pół na pół ze zwykłą mąką)
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli
Ciasto zagniatamy lub łączymy w robocie kuchennym. Kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 minut zawijając ciasto w folię. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.
Masa do połączenia z warzywami:
340 g greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego szczypiorku z dymki
Całość wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę.
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.
Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku w 180-190 st.C.
Świetnie podawać je z kiełkami.
Myślę, że przypadłyby mi do gustu, bo to moje składniki. Świetny pomysł :) Bardzo mi się podobają, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńZachwycają kolorem:-))
OdpowiedzUsuńZamawiam zieloną! :)
OdpowiedzUsuńKolorowe pyszności! Bardzo mi się podobają ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy by mi smakowały, ale wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, muszą być pyszne. :) Lubię, gdy jest tak kolorowo na stole. :)
OdpowiedzUsuńmimo niesłodkości kolorowe :)
OdpowiedzUsuńChyba wszystkim zasmakują! Dla mnie bomba ;)
Przepiękna kompozycja kolorystyczna :)
OdpowiedzUsuńZarówno kolorystycznie jak i składnikowo bardzo mi odpowiadają, chociaż daleka mi jest ideologia wegańska.
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowo i pomysłowo.
A ja poproszę buraczkowe! Piękne kolory, wiosennie u Ciebie: )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na babeczki! Rewelacyjnie wyglądają :) Te kolory i pomysły na farsze, super!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Piękne kolory!
OdpowiedzUsuńPysznie wymyśliłaś te babeczki.
Ale wspaniale wyglądają! Jestem pewna, że smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZachwycająca przekąska! I kolory i smaki.... wspaniałe!
OdpowiedzUsuńTwoje razowe babeczki prezentują się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWow! Mają piękne kolory! Z warzywami takich babeczek muszę spróbować. Moja faworytka to ta z burka :)
OdpowiedzUsuńWoooow, ale kolory :-)
OdpowiedzUsuńHa....ale cudne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńHa....ale cudne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, w dodatku bardzo kolorystycznie i wiosennie, aż zachęcająco :)))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia życzę. Buziaki
Świeżo, zdrowo, kolorowo!
OdpowiedzUsuńjak kolorowo! biorę te z burakiem ;)
OdpowiedzUsuńCóż tu można napisać... Babeczki są po prostu zjawiskowe!
OdpowiedzUsuńale fajne, te kolorki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, niestety ja jestem noga z pieczenia ciast, a jakby nie patrzeć spód to ciasto... Kiedyś spróbuję na cieście francuskim :)
culinaryisland.blogspot.com
Nadzienie bardzo mi się podoba naturalne składniki nie barwniki, warzywka zdrowe, a kolorki cudne. Zdrowe babeczki
OdpowiedzUsuńSkosztowałabym tej pomarańczowej:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
cudowne!:) coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńSuper babeczki! Takie kolorowe i energetyczne :)
OdpowiedzUsuńNo przepiękne są! :D Nie umiem się zdecydować która podoba mi się najbardziej ;P
OdpowiedzUsuńBardzo interesujaca propozycja.
OdpowiedzUsuńPS. Mazurek zrobił furorę
wiosennie wyglądają, smacznego !
OdpowiedzUsuńwyglądają po prostu ślicznie!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, szok :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ! Zainspirowałaś mnie do stworzenia takich :) Cudne kolorki i do tego zdrowe <3
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują! Ja uwielbiam i groszek i marchew, a buraka ostatnio nawet spacyfikowałam, więc też będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńWszystkie smaki są świetne! I na która mam się teraz zdecydować ?:}
OdpowiedzUsuńTaki mix.kolorów :)) bardzo apetyczne i wiosenne :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie częściej...
Obłędne sa te różowe :) !!!!
OdpowiedzUsuńRany, nie wiedziałam, że i takie babeczki mozna zrobić :)
OdpowiedzUsuńkocham warzywa i żaden boczek mi nie potrzebny. Podobają mi się wszystkie wersje!
OdpowiedzUsuńostatnio pokochalam wszystko co razowe:) pomysl swietny!Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/razowe-tarteletki-z-musem-rabarbarowo.html
Pięknie wyglądają, jak malowane :) Ja lubię warzywa, więc na pewno by mi wszystkie smakowały. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńcudownie wyglądają!!!:)
OdpowiedzUsuńjakie one sliczne
OdpowiedzUsuńPięknie zdrowo i kolorowo, czego chcieć więcej ;-)
OdpowiedzUsuńwyglądają baaardzo zachęcająco! super pomysł
OdpowiedzUsuńŚliczne takie kolorowe :-)
OdpowiedzUsuń