środa, 20 grudnia 2017

Czekoladowa korzenna szarlotka z Kasią 100% roślinną bez laktozy



Święta to idealna okazja do tego, by przygotować coś słodkiego dla naszych bliskich. 
W nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mam dla Was przepis na czekoladową korzenną szarlotkę, która jest  w 100% wegańska. Z pewnością sprawi ona radość wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole gościom. Do pieczenia wykorzystałam pierwszą na rynku 100% roślinną kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy. 

#mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
1 i 1/3 kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy 
1 szklanka cukru pudru 
4 łyżki dobrego kakao
4 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 anyżku gwiazdkowego
kilka łyżek zimnej wody (ok. 4-5)
szczypta soli 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 




Jabłka:

6 dużych jabłek champion lub jonagold 
cukier waniliowy
2 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 anyżku gwiazdkowego

Wykonanie:

Mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz utarte w moździerzu przyprawy wymieszać w misie. Dodać zimną kostkę do pieczenia Kasię 100% roślinną bez laktozy pociętą w kostkę. Zagniatać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku wlać 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godziny.



Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier waniliowy oraz utarte przyprawy.
Wyjąć ciasto z lodówki, przeciąć na dwa kawałki. Jeden z powrotem włożyć do lodówki.  Do wyłożonej papierem i oprószonej kaszą manną formy ścierać na tarce o grubych oczkach ciasto. Rozłożyć równomiernie. Podpiec w piekarniku ok 20 minut w 180˚C. 


Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie jabłka a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Piec 50 - 55 minut w 180˚C. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.


Wszystkiego najlepszego na Święta <3

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Świąteczne warsztaty z Karolem Okrasą z jabłkiem grójeckim i z Lidl Polska




 Tuż przed świętami Lidl Polska przygotował dla blogerów warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą.
Warsztaty miały miejsce w pałacyku w Małej Wsi w gminie Belsk Duży.
Nieco później podzielę się z Wami przepisem Karola na śledzia marynowanego w suszonych grzybach z salsą jabłkową - moim zdaniem przepyszny.
Ale najpierw opowiem o wizycie w Sadach Grójeckich. 




Po wizycie w Sadach Grójeckich pojechaliśmy do Pałacyku w Małej Wsi (gmina Belsk Duży).



Karol Okrasa opowiadał o świątecznym menu


Przygotowany przez Karola i jego zespół dorsz z pieczonymi skórami jabłek, rozmarynem i imbirem


Bardzo lubię (to już moje drugie warsztaty z Karolem) zaangażowanie Karola w pokazywanie nam jak ciąć, siekać, kroić, doprawiać


To będzie łosoś palony z kapustą kiszona curry i jabłkiem


Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną


Próba smaku


Doprawianie miodem salsy jabłkowej do śledzia


Wałkowanie ciasta na pierogi


Karol szkolił, doradzał, próbował i udzielał wywiadu


A potem przyszła najprzyjemniejsza chwila. Świece zapalone


dania dokończone


Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym


Smażona cebulka z suszonymi grzybami


Zjawiskowa kapusta curry z mleczkiem kokosowym


Pierogi z jabłkiem, kaszą jaglaną z sosem makowo limonkowym


Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową


Poczęstunek



A na pamiątkę grupowe zdjęcie.

Dziękuję Lidl Polska za możliwość uczestnictwa w warsztatach, pachnących jabłkiem, wypełnionych rozmowami i poznawaniem nowych ludzi.

ŚLEDZIE MARYNOWANE W SUSZONYCH GRZYBACH Z SALSĄ JABŁKOWĄ

5 SZT MATIASÓW SOLONYCH
LIŚCIE LAUROWE 3 SZT
2 CEBULE
3 ŁYŻKI ZMIELONYCH SUSZONYCH GRZYBÓW
2 ŁYŻKI MAJERANKU
SÓL PIEPRZ OLEJ

SALSA JABŁKOWA

2 JABŁKA
PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
2 CEBULE
1 ŁYŻKI OCTU
1 ŁYŻKA OLEJU
1 ŁYŻKA MIODU PŁYNNEGO