Święta to idealna okazja do tego, by przygotować coś słodkiego dla naszych bliskich.
W nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mam dla Was przepis na czekoladową korzenną szarlotkę, która jest w 100% wegańska. Z pewnością sprawi ona radość wszystkim zgromadzonym przy świątecznym stole gościom. Do pieczenia wykorzystałam pierwszą na rynku 100% roślinną kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy.
#mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 i 1/3 kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki dobrego kakao
4 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 anyżku gwiazdkowego
kilka łyżek zimnej wody (ok. 4-5)
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
6 dużych jabłek champion lub jonagold
cukier waniliowy
2 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 anyżku gwiazdkowego
Wykonanie:
Mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz utarte w moździerzu przyprawy wymieszać w misie. Dodać zimną kostkę do pieczenia Kasię 100% roślinną bez laktozy pociętą w kostkę. Zagniatać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku wlać 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godziny.
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier waniliowy oraz utarte przyprawy.
Wyjąć ciasto z lodówki, przeciąć na dwa kawałki. Jeden z powrotem włożyć do lodówki. Do wyłożonej papierem i oprószonej kaszą manną formy ścierać na tarce o grubych oczkach ciasto. Rozłożyć równomiernie. Podpiec w piekarniku ok 20 minut w 180˚C.
Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie jabłka a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta.
Piec 50 - 55 minut w 180˚C. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Wszystkiego najlepszego na Święta <3