piątek, 25 grudnia 2015

Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy)


Pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.
W południe wybraliśmy się na długi spacer po Krakowskim Przedmieściu. 
Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam.
Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. 
Zakupiliśmy 200 g do domu świeżo mielonej kawy.
Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie.
Przepis pochodzi od Małgosi z bloga Igraszki losu.
Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem. 




SKŁADNIKI:

kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego
sok z 2 pomarańczy
mąka ziemniaczana do oprószenia ryby
olej do smażenia 
 mała puszka koncentratu pomarańczowego
 łyżka miodu akacjowego 
szklanka wody
szklanka wina białego
cebula POKROJONA w piórka
sól i pieprz 
garść rodzynków

PRZYGOTOWANIE:

Karpia posól i oprósz mąką ziemniaczaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj wino, wodę, sok pomarańczowy. Dopraw solą i pieprzem. Duś odparowując wino. Dodaj koncentrat, zamieszaj. Wsyp rodzynki i duś kilka minut. Wyjmij karpia i połóż na sosie. Podawaj z patelni lub z półmiska. 



12 komentarzy:

  1. Pyszny karp!
    Uwielbiam tę niedocenianą rybę, choć przecież to nasza narodowa.

    Pięknego i pysznego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj musi być pyszny:). Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda barrrdzo apetycznie ! Pełnych miłości i rodzinnego ciepła, prawdziwie magicznych Świąt ! Pozdrawiam już świątecznie - M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ni ja karpia nie lubię, ale z inną rybą zjadłabym barrdzo chętnie!:)
    Cudownych Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na sos :) U mnie zwykle karp jest dośc prosty, jedynie oprószony pieprzem, solą i ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Karp musi ciekawie smakować w połączeniu z takimi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem szczerze, że karpia nie lubię, ale bardzo ciekawy sposób przygotowania :-) w sumie to bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karpia w takim troszkę słodkawym sosie jeszcze nie próbowałam i jestem ciekawa tego smaku :) Jeszcze jak widzę, że w gotowanie zamieszane jest wino, to tym bardziej chciałabym takiego karpika dorwać :}

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie karp w domu nie jest lubiany :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię karpia, ale pomysł na sos zacny !

    OdpowiedzUsuń