Jesienią od września do listopada zbieram opieńki. Rośnie gromadnie na pniach, pniakach, gałęziach. Spotkać ją można na  różnych gatunkach drzew liściastych w lasach, ogrodach, parkach i sadach.
SKŁADNIKI
Farsz:
500 g obgotowanych wcześniej opieniek
kilka łyżek oleju rzepakowego 
łyżeczka soli
pieprz
spora cebula
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Opieńki trzeba dobrze oczyścić i obgotować we wrzątku z solą 20-30 minut. Odcedzić na durszlaku. 
Potem obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Zmiel grzyby lub rozdrobnij w rozdrabniaczu. Dodaj do cebulki i duś kilka minut, dopraw solą, pieprzem, natką. Wystudź. Zagnieć ciasto:
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnista  Bio
płaska łyżeczka soli
szklanka bardzo ciepłej wody
Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu.
Podsmaż pierogi na rumiano lub podawaj prosto z wody polane olejem lnianym.