sobota, 28 października 2017

Rozgrzewająca czerwona soczewica ze szpinakiem

Ugotowałam czerwoną sycącą soczewicę. Dodałam aromatyczne przyprawy, kilka garści szpinaku i cieszę się gorącym posiłkiem.

SKŁADNIKI

szklanka czerwonej soczewicy
1i 1/2 szklanki wody 
kilka garści szpinaku baby
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
/2 łyżeczki chili
2 cm świeżego imbiru
kumin do smaku
oliwa ok. 1 łyżki

PRZYGOTOWANIE 

Soczewicę  wypłukałam i  ugotowałam w osolonej wodzie (około 15 minut). W rondlu rozgrzałam oliwę i uprażyłam przyprawy, dodałam ugotowaną soczewicę i kilka garści szpinaku. Liście szybko się zblanszowały w gorącej soczewicy. Jadłam od razu.

wtorek, 24 października 2017

Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości

Otrzymałam do przetestowania czarny czosnek w paście oraz w ząbkach. Kiedy piszę ten post smakuję z nim grzanki. Bardzo esencjonalny w smaku. Bez zapachu czosnku lekko słodkawy, a raczej słodko słony. Pobudza kubki smakowe.

Z ulotki czytam, że jego historia sięga 5 tysięcy lat. Został odkryty w Azji a świat zachwyca się nim TERAZ.  Powstaje poprzez poddanie świeżego czosnku procesowi dojrzewania  w specjalnej komorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli.  Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku.

Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem.

Czarny czosnek ma zastosowanie w medycynie. Zawiera S allilocysteinę z wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Wspomaga układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zapobiega udarowi i zawałom serca. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Skuteczny w profilaktyce i diecie antynowotworowej. Wspomaga układ trawienny.
Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Maksymalna dawka dzienna to 4 ząbki. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce do 1 miesiąca po otwarciu.

Po więcej informacji zapraszam na CZARNY CZOSNEK

Zapraszam Was do sklepu http://www.czarny-czosnek.pl/ na hasło: AZgotuj jest dostępny rabat 20%. Hasło jest aktywne do 30 listopada.
Przygotowałam grzanki z pastą z czarnego czosnku, suszonymi pomidorami i natką pietruszki.

Oraz risotto: przepis na samo risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, czosnku czarnego oraz natki.



niedziela, 22 października 2017

Pierogi ze świeżymi opieńkami


Pierogi z opieńkami
Jesienią od września do listopada zbieram opieńki. Rośnie gromadnie na pniach, pniakach, gałęziach. Spotkać ją można na  różnych gatunkach drzew liściastych w lasach, ogrodach, parkach i sadach.

SKŁADNIKI

Farsz:
500 g obgotowanych wcześniej opieniek
kilka łyżek oleju rzepakowego 
łyżeczka soli
pieprz
spora cebula
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Opieńki trzeba dobrze oczyścić i obgotować we wrzątku z solą 20-30 minut. Odcedzić na durszlaku. 

Potem obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Zmiel grzyby lub rozdrobnij w rozdrabniaczu. Dodaj do cebulki i duś kilka minut, dopraw solą, pieprzem, natką. Wystudź. Zagnieć ciasto:

Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnista  Bio
płaska łyżeczka soli
szklanka bardzo ciepłej wody

Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu.

Podsmaż pierogi na rumiano lub podawaj prosto z wody polane olejem lnianym.