wtorek, 24 października 2017

Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości

Otrzymałam do przetestowania czarny czosnek w paście oraz w ząbkach. Kiedy piszę ten post smakuję z nim grzanki. Bardzo esencjonalny w smaku. Bez zapachu czosnku lekko słodkawy, a raczej słodko słony. Pobudza kubki smakowe.

Z ulotki czytam, że jego historia sięga 5 tysięcy lat. Został odkryty w Azji a świat zachwyca się nim TERAZ.  Powstaje poprzez poddanie świeżego czosnku procesowi dojrzewania  w specjalnej komorze w ścisłe określonych warunkach. Poprzez dojrzewanie traci ostry smak a zyskuje nowy lekko dymny słodko słony smak. Mnie przypomina pastę z trufli.  Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku.

Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem.

Czarny czosnek ma zastosowanie w medycynie. Zawiera S allilocysteinę z wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Wspomaga układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zapobiega udarowi i zawałom serca. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Skuteczny w profilaktyce i diecie antynowotworowej. Wspomaga układ trawienny.
Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Maksymalna dawka dzienna to 4 ząbki. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce do 1 miesiąca po otwarciu.

Po więcej informacji zapraszam na CZARNY CZOSNEK

Zapraszam Was do sklepu http://www.czarny-czosnek.pl/ na hasło: AZgotuj jest dostępny rabat 20%. Hasło jest aktywne do 30 listopada.
Przygotowałam grzanki z pastą z czarnego czosnku, suszonymi pomidorami i natką pietruszki.

Oraz risotto: przepis na samo risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, czosnku czarnego oraz natki.



13 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takim czosnku :) Mega!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo jeszcze nie miałam okazji spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygujący! postaram się go wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jesteśmy wielkimi fankami czosnku ale takie grzanki chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio go widziałam, muszę go w końcu kupić, bo jestem ciekawa smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o takim. Zaciekawiłaś mnie nim, bo czosnek bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o czarnym czosnku. Ciekawa pasta i bardzo mnie zaciekawiła.

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam, ani nie słyszałam o czarnym czosnku, ale mnie ominęło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam , musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie dowiedzieć się czegoś nowego, nigdy nie słyszałam o takim czosnku. Muszę zobaczyć ofertę tego sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda naprawdę pysznie! Jeśli ten czarny czosnek jest faktycznie taki zdrowy, bardzo chętnie bym go spróbowała. Gdzie można taki kupić?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj: http://www.czarny-czosnek.pl/pl/c/Czarny-czosnek-pasta/1

      Usuń