piątek, 8 stycznia 2021

Kasza jaglana na słodko z orzechami

 

Dla tych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego, szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta.

Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu.

SKŁADNIKI

2 szklanki kaszy jaglanej
2 granaty lub jeden ale duży
2 garście orzechów włoskich
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
trochę mięty lub melisy 

a dla rozpusty łyżka masła klarowanego 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę wypłukać, sparzyć wrzątkiem na sicie i ugotować w sporej ilości wody alby ugotowała się na sypko z dodatkiem szczypty soli ok.10-12 minut.
Odcedzić i przepłukać.
Orzechy posiekać i uprażyć, zdjąć z palnika i na gorącą jeszcze patelnię dodać miód. Opcjonalnie można dodać masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała).

Kaszę przesypać do miski, dodać 
 orzechy z miodem, wymieszać. Udekorować granatem i miętę. 

czwartek, 7 stycznia 2021

Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)


Znakomite sycące, zimowe danie.
Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki. Od razu pojawiają się obrazy zaśnieżonego lasu i strzelającego palącego się drewna w ognisku. Wspomnienie jazdy saniami białą drogą i aura polany otoczonej wysokimi sosnami gubiącymi sporadycznie zbyt ciężkie czapy śniegu. To danie to esencja przyjemności w prostocie. Rozgrzewa, uspokaja. Wspaniale będzie pasowało do żytniego chleba. Do tego piwo, najlepiej ciemne, jak nie przy ognisku to może przy kominku. Warto spróbować i się zrelaksować.

SKŁADNIKI:

3 łyżki oleju rzepakowego

cebula

3 ząbki czosnku

250 g brązowych pieczarek 

fasola np.z puszki (wegenie)

 200 g kiełbasy dobrze wędzonej (mięsożercy)

1/2 dyni 

czerwona papryka

1 cukinia

1 puszka pomidorów

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina

przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili 

PRYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem i chwilę gotujemy.