Dla tych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego, szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta.
piątek, 8 stycznia 2021
Kasza jaglana na słodko z orzechami
czwartek, 7 stycznia 2021
Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)
Znakomite sycące, zimowe danie.
Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki. Od razu pojawiają się obrazy zaśnieżonego lasu i strzelającego palącego się drewna w ognisku. Wspomnienie jazdy saniami białą drogą i aura polany otoczonej wysokimi sosnami gubiącymi sporadycznie zbyt ciężkie czapy śniegu. To danie to esencja przyjemności w prostocie. Rozgrzewa, uspokaja. Wspaniale będzie pasowało do żytniego chleba. Do tego piwo, najlepiej ciemne, jak nie przy ognisku to może przy kominku. Warto spróbować i się zrelaksować.
SKŁADNIKI:
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula
3 ząbki czosnku
250 g brązowych pieczarek
fasola np.z puszki (wegenie)
200 g kiełbasy dobrze wędzonej (mięsożercy)
1/2 dyni
czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina
przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili
PRYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki (na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem i chwilę gotujemy.