czwartek, 7 stycznia 2021

Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)


Znakomite sycące, zimowe danie.
Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki. Od razu pojawiają się obrazy zaśnieżonego lasu i strzelającego palącego się drewna w ognisku. Wspomnienie jazdy saniami białą drogą i aura polany otoczonej wysokimi sosnami gubiącymi sporadycznie zbyt ciężkie czapy śniegu. To danie to esencja przyjemności w prostocie. Rozgrzewa, uspokaja. Wspaniale będzie pasowało do żytniego chleba. Do tego piwo, najlepiej ciemne, jak nie przy ognisku to może przy kominku. Warto spróbować i się zrelaksować.

SKŁADNIKI:

3 łyżki oleju rzepakowego

cebula

3 ząbki czosnku

250 g brązowych pieczarek 

fasola np.z puszki (wegenie)

 200 g kiełbasy dobrze wędzonej (mięsożercy)

1/2 dyni 

czerwona papryka

1 cukinia

1 puszka pomidorów

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina

przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili 

PRYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem i chwilę gotujemy. 




1 komentarz:

  1. Takie kuligi z dzieciństwa to było coś, ja w ogóle wychowana na wsi, więc takie dania jak chłopski garnek są mi szczególnie bliskie i bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń