SKŁADNIKI:
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula
3 ząbki czosnku
250 g brązowych pieczarek
fasola np.z puszki (wegenie)
200 g kiełbasy dobrze wędzonej (mięsożercy)
1/2 dyni
czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina
przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili
PRYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą lub czerwoną oraz pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem i chwilę gotujemy.
Takie kuligi z dzieciństwa to było coś, ja w ogóle wychowana na wsi, więc takie dania jak chłopski garnek są mi szczególnie bliskie i bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń