piątek, 19 lipca 2013

Makaron z maki graham z kurkami




 Zagnieciony, wywałkowany,  wysuszony, pokrojony i .... własny, domowy.



SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki graham
2 jajka
1 łyżeczka soli
woda 

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie.



SKŁADNIKI:

300 g kurek
biała cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki
1 łyżka masła
koperek

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokrojoną  w kostkę zeszklij na maśle, dodaj czosnek i kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle.



wtorek, 16 lipca 2013

Zupa pomidorowa z pomarańczowych pomidorów


Pomarańczowe pomidory mają kilkakrotnie więcej likopenu (tu znajdziesz mój artykuł o likopenie: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-produkty/pomidor-swiezy-czy-ugotowany niż czerwone. Warunkiem jest odpowiednia temperatura przygotowania dania. Nie może być za wysoka ani niska. Najlepiej jest je upiec w 135-140 stopniach. Powyżej 175 stopni C likopen ginie. 

Czas potrzeby na wykonanie zupy: około 30 minut. 

Składniki:

1 kg pomarańczowych pomidorów
1 duża biała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
bazylia
oliwa z oliwek
1/2 awokado
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić razem z odrobiną soli. Wstawić do piekarnika na 135 stopni C na 15 minut. Pomidory puszczą bardzo dużo soku wiec nie potrzebne będą wielkie ilości bulionu. Teraz wlej bulion i gotuj ok. 5 minut. Dodaj awokado i zmiksuj( przetrzyj przez sito, jeśli chcesz pozbyć się skórek oraz pestek). Dodaj bazylię. Zupę jadłam z grzankami z razowej bagietki.