środa, 11 grudnia 2019

Korzenne ciasto z jabłkami

Do przygotowania ciasta potrzebna jest tortownica 20 cm. wyłożona papierem do pieczenia i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.

Składniki:

4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej/pszennej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 jabłka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli lub pomarańczowej

Przygotowanie:

Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.

Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem  i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.

Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.


Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować ropuszczoną w garnuszku gorącą konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.


wtorek, 10 grudnia 2019

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami


Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami.
 Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej.

SKŁADNIKI:

Bulion:

2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków
2 marchewki
2 pietruszki
spory kawałek pora
pół selera
cebula
sól i pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie (kilka)
pietruszka
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać 1 litr wody i gotować 20 minut.  Cebulę przekroić na pół i przypalić na patelni. Warzywa obrać, pokroić włożyć do sporego garnka zalać wodą, dodać cebulę, przyprawy i gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z grzybów do bulionu, grzyby zaś posiekać. Gotować bulion jeszcze przez 10 minut. Wlać łyżkę oleju. 




Uszka:


mąka orkiszowa 1 szklanka + do podsypywania
2 łyżeczki proszku z mielonych grzybów suszonych (można zmielić ogonki w młynku)
sól
1/2 szklanki dość gorącej wody

Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.

Farsz:
gotowane grzyby
cebula biała
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. 

Rozwałkować ciasto, pokroić na  małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Zalać bulionem i posypać natką.