środa, 11 grudnia 2019

Korzenne ciasto z jabłkami

Tortownica 20 cm. wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.

Składniki:

4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 jabłka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli

Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.

Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem  i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.

Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.


Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.


wtorek, 10 grudnia 2019

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami


Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami.
 Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej.

Bulion:
2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków
2 marchewki
2 pietruszki
spory kawałek pora
pół selera
cebula
sól i pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie (kilka)
pietruszka
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać 1 litr wody i gotować 20 minut.  Cebulę przekroić na pół i przypalić na patelni. Warzywa obrać, pokroić włożyć do sporego garnka zalać wodą, dodać cebulę, przyprawy i gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z grzybów do bulionu, grzyby zaś posiekać. Gotować bulion jeszcze przez 10 minut. Wlać łyżkę oleju. 




Uszka:

mąka orkiszowa 1 szklanka + do podsypywania
2 łyżeczki proszku z mielonych grzybów suszonych ( można zmielić ogonki w młynku)
sól
1/2 szklanki dość gorącej wody

Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.

Farsz:
gotowane grzyby
cebula biała
sól i pieprz do smaku

Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. 

Rozwałkować ciasto, pokroić na  małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Zalać bulionem i posypać natką.