Składniki:
4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej/pszennej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jabłka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli lub pomarańczowej
Przygotowanie:
Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.
Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.
Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.
Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować ropuszczoną w garnuszku gorącą konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.
Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto.
Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka.
Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarować ropuszczoną w garnuszku gorącą konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub posypać cukrem pudrem.