środa, 3 kwietnia 2019

Sernik na zimno z solonym karmelem i bezą włoską



Dla tych, którzy nie lubią piec, kochają serniki na zimno lub chwilowo nie mają piekarnika przygotowałam przepis na pyszny sernik ze słonym karmelem, z włoską bezą i spodem z ciasteczek owsianych.

Przygotowałam wersję także dla wegan z tofu i sojowym jogurtem ( który uwielbiam) lub koksowym i olejem kokosowym. Bezę można zrobić z aquafaby, a karmel wegański z mleka kokosowego. Przepis w poście.


SKŁADNIKI

tortownica 18 cm
papier do pieczenia


460 g tłustego twarogu ( dla wegan tofu)
1 słoik solonego karmelu
180 g jogurtu naturalnego ( dla wegan jogurt sojowy lub ukwaszone mleko kokosowe)
4 łyżeczki żelatyny lub 10 g agaru dla wegan

170 g ciasteczka owsiane np. z nasionami chia
50 rozpuszczonego masła ( dla wegan olej kokosowy)

2 białka w pokojowej temperaturze
50 ml wody
125 g drobnego cukru

Przepis na wegański karmel:

1/2 szklanki cukru trzcinowego ( nie próbowałam z cukrem kokosowym),
400 ml śmietanki kokosowej 80 %


1/3 łyżeczki soli

Wsyp na patelnię cukier i podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści, nie dopuść do  przypalenia. Dodaj do cukru cienką stróżką śmietankę  kokosową i sól, wymieszaj rózgą. Mieszaj dość szybko do gładkiej konsystencji. Po kilku minutach będzie aksamitny.

Przygotowanie ciasta:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmielić w malakserze z rozpuszczonym masłem ( olejem kokosowym). Wyłożyć masę na dno i dobrze docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki i schodzić ok. 30 minut.

Twaróg lub tofu umieść w malaserze wraz z jogurtem. Do masy dodać solony karmel. Dalej miksować Kiedy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyny (polecam tą w listkach) lub agrar według wskazówek producenta na opakowaniu. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasta. Schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje zacznij przygotowywać bezę.

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. zacznij gotować na silnym ogniu. Włóż termometr kuchenny i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni C zdejmij z płyty.
Ubij na sztywno białka i wlewaj gorący syrop po ściance naczynia. Po około 4 minutach beza będzie gotowa. Przełóż do szprycy i nakładaj małe porcje bezy. Opal je palnikiem gastronomicznym. (Ja swój kupiłam w Makro za niewielkie pieniądze).


Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem






Ciasto na pierogi

1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej) 

2 łyżeczki maku

1 jajo

szczypta soli

3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka)

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut. 








Farsz:

300 gram utłuczonych ziemniaków

300 gram sera ( u mnie twarożek owczy i kozi w równych proporcjach)

cebula

sól 

pieprz

1 łyżeczka mielonego kminku


Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonym wrzątku do 3 minut po wypłynięciu.  Gorące polewamy oliwą.

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Muffiny z mąki sezamowej i mąki quinoa bez cukru


Przepyszne i zdrowe mauffiny z mąką sezamową i mąką quinoa. Robiąc więcej ciasta uzyskacie ciasto.

SKŁADNIKI:

2 jaja
1 dojrzały banan zmiksowany
3/4 szklanki mąki quinoa
1/3 szklanki mąki sezamowej
2 łyżki cukru kokosowego lub wcale jeśli banan jest bardzo dojrzały
2 łyżeczki aromatu waniliowego
groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady
liofilizowane maliny
1 płaska łyżeczka sody

PRZYGOTOWANIE:

Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym.