piątek, 6 lipca 2018

Ramen z grillowanym tofu


makaron ryżowy bezglutenowy
pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka
grzyby shitake Bio Planet 1 garść
marchewka - 1 szt.
tofu wędzone - 1 opakowanie
jaja - 4 szt.
kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt.
szczypiorek do posypania
papryczka chili - 1/2 szt.
sezam - 1 łyżeczka

Grzyby shitake przepłucz i zalej letnią wodą i mocz kilka godzin. Następnie obierz marchew i potnij w słupki. Do garnka wlej ok 1,5 litra wody, dodaj kostkę, wlej wodę w które moczyły się grzyby i grzyby shitake. Gotuj 10 minut. Na koniec gotowania dodaj pastę miso i zagotuj. Odstaw. Potnij tofu na kawałki, grilluj. Jajka włóż do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuj 3,5 minuty.
Makaron ugotuj z godnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Nakładaj makaron do misek. Połóż jaja przecięte na połówki , posyp szczypiorkiem i papryczką chili. Możesz skropić olejej sezamowym i posypać sezamem.

czwartek, 5 lipca 2018

Pudding z tapioką na mleku migdałowym

Lekkostrawna tapioka na mleku migdałowym.

Mleko migdałowe przygotowuję sama. Garść migdałów zalewam 2 szklankami przegotowanej i zimnej wody. Odstawiam na całą noc. Rano miksuję i przecedzam przez gęste sitko.

500 ml mleka migdałowego
80 gram tapioki
szczypta soli
łyżka ksylitolu

Do napoju migdałowego wsypuję tapiokę ( producent na opakowaniu zaleca namaczanie tapioki 45 minut, ale ja skracam ten czas do 30 minut). Następnie zagotowuję i zmniejszam temperaturę gotowania. Gotuję 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaję także szczyptę soli i ksylitol.
Przelewam do naczyń (4 porcje). Studzę i dodaję owoce.

środa, 4 lipca 2018

Zdrowe brownie z mąki kasztanowej z orzechami


Mąka kasztanowa jest coraz bardziej popularna i dostępna.  Zawiera mnóstwo witamin i minerałów ( żelazo, potas, miedź, magnez, fosfor), jest bezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to ma mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów.

300 g mąki kasztanowej Bio Planet
150 gram masła
150 gram czekolady gorzkiej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
 2 łyżki kakao
100 gram cukru kokosowego
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Mąkę kasztanową przesiać, dodać wszystkie suche składniki, wbić jaja, wlać masło z rozpuszczoną czekoladą.
Wymieszać na gładką masę i przelać do tortownicy. Piec w 190 stopniach przez 20 minut.

Podawać z lodami lub z owcami.



poniedziałek, 2 lipca 2018

Musujące jabłko Braci Sadowników


Na kameralnym spotkaniu dla dziennikarzy i blogerów miałam przyjemność poznać młodą polską markę specjalizującą się w sokach owocowych "Bracia Sadownicy". "Bracia Sadownicy" za tą nazwą stoi dwóch młodych mężczyzn, pełnych pasji i zaangażowania w to co robią. Bo o jabłkach wiedzą wszystko. Wiedza ta przekazywana jest u nich w rodzinie z pokolenia na pokolenie.


Soki przez nich tłoczone smakują wybornie.  Są musujące, gaszą pragnienie, orzeźwiają i mają subtelne dodatki smakowe np. w postaci agrestu, kwiatu czarnego bzu, śliwki czy czarnej porzeczki. Pełne witamin i zdrowia szklane butelki zostały opatrzone kapslem typu Twist   - off.



Do tego ich miejsce pracy Sad w Śmiłowicach to  miejsce przyjazne pszczołom. Stosują  naturalne sposoby ochrony, pszczoły w ich sadzie są bezpieczne. W Sadzie zaprojektowane są specjalne pasy zieleni, nie brakuje w nim tzw. hoteli dla dzikich pszczół.

Owoce pracy Braci Sadowników można kupić w sklepach detalicznych w sieciach supermarketów.