Ramen z jajkiem i tofu
SKŁADNIKI:
makaron ryżowy bezglutenowy
pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka
grzyby shitake Bio Planet 1 garść
marchewka - 1 szt.
tofu wędzone - 1 opakowanie
jaja - 4 szt.
kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt.
szczypiorek do posypania
papryczka chili - 1/2 szt.
sezam - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka
grzyby shitake Bio Planet 1 garść
marchewka - 1 szt.
tofu wędzone - 1 opakowanie
jaja - 4 szt.
kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt.
szczypiorek do posypania
papryczka chili - 1/2 szt.
sezam - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby shitake przepłucz i zalej letnią wodą i mocz kilka godzin. Następnie obierz marchew i potnij w słupki. Do garnka wlej ok 1,5 litra wody, dodaj kostkę, wlej wodę w które moczyły się grzyby i grzyby shitake. Gotuj 10 minut. Na koniec gotowania dodaj pastę miso i zagotuj. Odstaw. Potnij tofu na kawałki, grilluj. Jajka włóż do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuj 3,5 minuty.
Makaron ugotuj z godnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Nakładaj makaron do misek. Połóż jaja przecięte na połówki , posyp szczypiorkiem i papryczką chili. Możesz skropić olejem sezamowym i posypać sezamem.