czwartek, 16 października 2014

Bliny z mąki kasztanowej


Bliny, racuchy, racuszki, grzybki, placki, placuszki czy pancakes... Smażone z różnych mąk, jedzone z różnymi dodatkami: dżemem, konfiturą, świeżymi owocami, polane miodem, syropem klonowym lub tylko oprószone cukrem,ale zawsze pyszne. Poniżej przepis na bliny z mąki kasztanowej. Według mnie to jedna z najsmaczniejszych mąk.



Składniki na 6 sztuk

szklanka mąki kasztanowej
pół szklanki soku z pomarańczy
płaska łyżeczka np. bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży
jajo 
cukier puder
konfitura pomarańczowa (można zrobić ją samemu)
olej rzepakowy do smażenia 



PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto. Jeśli zostały użyte drożdże odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smażymy bardzo krótko z obu stron na średnim ogniu. Około minuty. Bliny szybko się przypalają bo mąka sama w sobie jest słodka.
Podałam z plastrem pomarańczy, konfiturą pomarańczową oraz miętą.