sobota, 23 sierpnia 2014

Gazpacho z awokado


Wreszcie przyszedł czas na chłodne zupy. Gaspacho wspaniale chłodzi, nawadnia i dodaje energii.

SKŁADNIKI:

2 bardzo duże pomidory  malinowe ( moje były ogromne i bardzo mięsiste, praktycznie brak pestek) 
ząbek czosnku
awokado
pół czerwonej cebuli
 pół papryczki chili
świeża kolendra  
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na kawałki i zmiksuj. 
Resztę składników pokrój w staranną kosteczkę, natkę kolendry posiekaj. Dodaj do pomidorów i odstaw aby smaki się przegryzły. 



poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Krem jagodowy z jogurtowym serkiem



Krem jagodowy z makaronem ryżowym i świeżymi truskawkami.

SKŁADNIKI:

250 g świeżych lub mrożonych jagód 
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżki cukru pudru
jogurtowy serek Almette
makaron ryżowy grube wstążki 
truskawki do dekoracji
listki świeżej mięty 
Czas przygotowania ok. 30 minut



PRZYGOTOWANIE:

Jagody opłucz i włóż do wysokiego rondla, wsyp cukier puder i lekko podgrzewaj aż jagody puszczą sok. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj pastę waniliową. Przecedź przez sito i lekko odparuj wodę dla uzyskania gęstej konsystencji. Ugotuj ryżowy makaron grube wstążki przyrządzonego według opisu na opakowaniu. Serek Almette Jogurtowy utrzyj z odrobiną cukru pudru i połową łyżeczki pasty waniliowej.



Lekko ostudzony krem jagodowy wylej ostrożnie na talerz deserowy, na środku uformuj gniazdko z makaronu.  Dekoruj truskawkami i miętą.