poniedziałek, 17 marca 2014

Żytnia razowa szarlotka



Kruche ciasto starte na tarce - duże oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo. 


2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000
3 żółtka
75 gram cukru drobnego
3/4 kostki masła
1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny

Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy  kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było i może dlatego było zbyt kruszące się podczas jedzenia. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach.





39 komentarzy:

  1. O właśnie, zdrowe słodkości to jest to, czego mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie :) Bardzo fajnie prezentuje się ta warstwa jabłek :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstewki jabłek wyglądają obłędnie! Pyszności!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak oprócz tego, ze pięknie wygląda to na pewno świetnie smakuj, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wyglądają jabłuszka:) niestety muszę ograniczać mąkę żytnią, a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak razowa to bezgrzeszna, ja więc od razu poproszę dwa duże kawałki ;-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha szarlotka, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze połączenie zdrowego i smaczego:) ! rzekły mnie te cienko pokrojone jabłuszka! Mi tak nigdy nie wychodzi :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja ,piekna i apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  10. a te jabłka tak równiutko pokrojone i ułożone.. <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezencje ma rewelacyjną! Ciacho do pochłonięcia w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podjęłam decyzję, że muszę ograniczyć cukier. A jest go tutaj śmiesznie mało.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi przepysznie!
    Mam jabłka, makę...
    Niewykluczone,że upiekę na dniach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej, lubię do Ciebie zaglądać, więc nominowałam Cię do Liebster Blog Awards! Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko i czekam na odpowiedzi na pytania! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. taka zdrowa szarlotka do mnie przemawia, bo ja ostatnio trochę po rozum idę ze słodkim:P

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, bardzo apetycznie wygląda, skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdrowe idealne ciacho - owoce i mąka żytnia. Można wcinać bez ograniczeń ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam szarlotki, chyba w kazdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szarlotki, moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  20. fajna zdrowa wersja tego ponadczasowego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  21. Genialnie, jak zwykle, i do tego strzał w sama dziesiątkę. Ustrzeliłaś tą szarlotka moje, spragnione słodyczy, serce i żołądek. Nawet rozum nie zaprotestuje bo przecież to dietetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ooo tyle dobrego, a zawsze trochę zdrowiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdrowa szarlotka tak powinna się nazywać. Taką wersję to można jeść bez grzechu objadania :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię zdrowe desery:) Szarlotkę lubią chyba wszyscy!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale marzy mi się teraz kawałek takiej szarlotki na ciepło z lodami! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rozmarzyłam się :) wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam. Jak ja lubię szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dla takiego łasucha jak ja, to jest doskonałe ciasto. Do tego tak pięknie wygląda w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czyli można jeść bez wyrzutów sumienia ;)?

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam wszelkie szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek :) wygląda cudownie i bardzo apetycznie, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniały przepis na szarlotkę z żytniej mąki. Wychodzi prawdziwe kruche ciasto tylko, tyle że z żytniej mąki. Można dzięki temu upiec dobre ciasto będąc na diecie lub chorując na choroby związane z nietolerancją na gluten lub kłopotami z glukozą (cukrzyca,insulino oporność itp.). W moim wykonaniu użyłem mąki żytniej typu 450 i cisto jest wyśmienite, polecam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za piękny komentarz. Ostatnio pomyślałam o dodatku łyżki mielonego siemienia, spoiłby ciasto:) Pozdrawiam :)

      Usuń