czwartek, 5 lipca 2012

Ciasto bananowo migdałowe bez mąki

Ciasto bananowo migdałowe z lodami z banana

Składniki:


4 banany
200 g mielonych migdałów 
3 jajka
3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki miodu 
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml solu z cytryny
100 ml mleka migdałowego


Przygotowanie:

1. Pokrój jednego banana w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Z nego zrobisz lody.

Nastaw piekarnik na 160 stopni C.

2. Jajka wbij do misy i ubij z cukrem lub miodem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany z  sokiem z cytryny.

4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej i wymieszaj.

5. Całość przelej do tortownicy.

6. Piecz około 60 minut.

7. Przygotuj lody: 
zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zmiksuj, aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. 

środa, 4 lipca 2012

Pasta do chleba ze szprotek



S
zprotki
 zawierają bardzo duże ilości wapnia. To bardzo małe, smaczne rybki. Lubię je jeść same obierając palcami albo w postaci pasty do chleba.
Składniki:

kostka białego sera 200 g
puszka szprotek lub wędzonych na wagę
1 łyżeczka keczupu i przecieru pomidorowego
1 łyżka kaparów
pół czerwonej cebuli drobno posiekanej w kosteczkę
posiekany koperek
kilka ziaren różowego pieprzu (bardzo lubię jego smak)
papryka czerwona w proszku ostra lub słodka

Przygotowanie:

1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy.

2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu.

3. Całość wymieszaj.







wtorek, 3 lipca 2012

Kasza pęczak a'la risotto

Kaszotto z pieczarkami 

Składniki:

 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
około 1 litra bulionu warzywnego
pieprz
kilka pieczarek
  tarte pecorino lub parmezan ( 2 łyżki stołowe na porcję)
świeże listki majeranku





Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Zeszklić cebulę na łyżce masła, dodać opłukany pęczak i wino.

3. Wymieszać i za kilka chwilę dolać  bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewać pozostałą część.

4. Po około 20-30 minutach dodać  ser pecorino. Całość posypać świeżym majerankiem. Wymieszać.

 Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana.

niedziela, 1 lipca 2012

Crème brûlée waniliowy



Francuski zapiekany deser jest łatwy w wykonaniu, smakuje wybornie. 


Składniki:


10 żółtek
200 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
150 g cukru
3 łyżeczki cukru trzcinowego
koniecznie: esencja waniliowa lub laska wanilii




Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą. Mleko i śmietana nie powinna być z lodówki.

2. Wlej do pojemniczków żaroodpornych i zapiekaj  godzinę w temperaturze 150 stopni C.

3. Po tym czasie posyp cukrem trzcinowym i zapiecz pod grillem aby karmelizować cukier.

4. Schłódź w lodówce, podawaj z owocami jagodowymi i liśćmi melisy.