4 banany
200gram mielonych migdałów ( kupiłam w przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml solu z cytryny
100 ml mleka migdałowego
Ciasto bananowo-migdałowe |
Przygotowanie:
1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec mam pod ręką).
Nastaw piekarnik na 160stopni.
2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia.
3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany i sok z cytryny.
4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej. Miksuj.
5. Całość przelej do tortownicy.
6. Piecz ok 60 minut
7. Przygotuj lody: zamrożonego banana wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko wlewaj partiami, aby móc wyczuć kiedy będą miały odpowiednia konsystencję. Najwyżej będziesz miała sheaka bananowego.