Ciasto bananowo migdałowe z lodami z banana
4 banany
200 g mielonych migdałów
3 jajka
3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml solu z cytryny
100 ml mleka migdałowego
Przygotowanie:
1. Pokrój jednego banana w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Z nego zrobisz lody.
Nastaw piekarnik na 160 stopni C.
2. Jajka wbij do misy i ubij z cukrem lub miodem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany z sokiem z cytryny.
4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej i wymieszaj.
5. Całość przelej do tortownicy.
6. Piecz około 60 minut.
7. Przygotuj lody:
1. Pokrój jednego banana w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Z nego zrobisz lody.
Nastaw piekarnik na 160 stopni C.
2. Jajka wbij do misy i ubij z cukrem lub miodem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany z sokiem z cytryny.
4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej i wymieszaj.
5. Całość przelej do tortownicy.
6. Piecz około 60 minut.
7. Przygotuj lody:
zamrożonego banana wraz ze 100 ml mleka migdałowego zmiksuj, aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta.