czwartek, 5 lipca 2012

Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi

Składniki:

4 banany
200gram mielonych migdałów ( kupiłam w przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml solu z cytryny
100 ml mleka migdałowego

Ciasto bananowo-migdałowe


Przygotowanie:

1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec mam pod ręką).

Nastaw piekarnik na 160stopni.

2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia.

3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany i sok z cytryny.

4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej. Miksuj.

5. Całość przelej do tortownicy.

6. Piecz ok 60 minut

7. Przygotuj lody: zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko wlewaj  partiami, aby móc wyczuć kiedy będą miały odpowiednia konsystencję. Najwyżej będziesz miała sheaka bananowego.






środa, 4 lipca 2012

Różowa pasta ze szprotkami do kanapek

Składniki:

kostka białego sera
puszka szprotek lub wędzonych na wagę
1 łyżeczka keczupu i przecieru pomidorowego
1 łyżka kaparów
pół czerwonej cebuli drobno posiekanej w kosteczkę
posiekany koperek
 kilka ziaren różowego pieprzu
papryka czerwona w proszku do dekoracji


Różowa pasta ze szprotkami 



Przygotowanie:


1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy.

2. Dadaj cebulę koperek, kapary i kuleczki różowego pieprzu.

3.Całość wymieszaj.

Pozdawaj z chlebem na zakwasie:) I kiełkami brokuła.





wtorek, 3 lipca 2012

Ożywczy koktajl warzywno - owocowy


Ożywczy i odżywczy napój
Zawiera mnóstwo chlorofilu, czyli "krwi" roślin 

Składniki:

Pół opakowania szpinaku baby
4 jabłka,
1 kiwi
1 karambola ( opcjonalnie)
kilka liści mięty do smaku
kruszony lód
banan



Przygotowanie:

1. Jabłka, karambolę  i szpinak wyciśnij przez sokowirówkę.

2. Sok przelej do blendera, dodaj banana, kiwi i liście mięty - zmiksuj.

3. Dadaj pokruszony lód.


Kasza pęczak a'la risotto

Składniki:

szklanka kaszy pęczak
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1 litr bulionu warzywnego
pieprz
kilka pieczarek
  tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe)
świeże listki majeranku


Kasza pęczak po polsku


Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino.

3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewaj pozostałą część.

4. Po ok 20-30 minutach dodaj ser pecorino. Całość posyp świeżym majerankiem. Wymieszaj.


Ponieważ nie lubię nazwy kaszotto, danie jest praktycznie bez nazwy. Smak tworzy świeży majeranek. Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana.

niedziela, 1 lipca 2012

Krem brulee

Składniki:

10 żółtek
200 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
20 dag cukru
3 łyżeczki cukru trzcinowego
koniecznie: esencja waniliowa lub laska wanilii

Krem brulee


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą. Mleko i śmietana nie powinna być z lodówki.

2. Wlej do pojemniczków żaroodpornych i zapiekaj  godzinę w temperaturze  150 stopni.

3. Po tym czasie posyp cukrem trzcinowym i zapiecz pod grillem aby karmelizować cukier.

4. Schłódź w lodówce, podawaj z owocami jagodowymi i liśćmi melisy.