wtorek, 21 lipca 2020

Ciasto drozdżowe na maślance z jadodami i morelami

Mięciutkie ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami posypana prażonymi migdałami i posypana cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

500 ml maślanki
1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki

500 g mąki + do podsypywania ok. 50 g (użyłam 250 g orkiszowej i 250 g pszennej)
120 g cukru trzcinowego
opakowanie suchych drożdży
1/2 szklanki oleju rzepakowego

250 g jagód
6 sztuk moreli przeciętych na pół

PRZYGOTOWANIE:

Maślankę wlewamy do garnka, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i łyżkę mąki - odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy  lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki  wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu) rozłożyć morele  i wysypać jagody. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu posypać prażonymi migdałami i oprószyć cukrem pudrem.




poniedziałek, 20 lipca 2020

Żółte naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem

Do ciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką. Są lrkko pikantne.
Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej.

Ciasto na naleśniki:

1,5 szklanki mąki (orkiszowa jasna lub gryczana)
szklanka wody/ mleka 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka kurkumy

Farsz:

szklanka pomarańczowej soczewicy
2 listki curry (opcjonalnie)
2 garście oczyszczonych kurek
2 garście szpinaku baby
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy
olej do smażenia
papryczka chili
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju.

Do wrzącej wody dodaj wypłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok. 15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę, kurki i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj przyprawy oraz startą marchew. Krótko duś razem. Dodaj ugotowaną soczewicę, drobno posiekaną papryczkę chili i szpinak. Wymieszaj razem. Trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby liście się zblanszowały. Napelniaj farszem naleśniki. Posyp kolendrą. Naleśniki można obsmażyć jeszcze na patelni a każdej strony. Farsz nadaje się do pierogów.