SKŁADNIKI:
500 ml maślanki
1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki
500 g mąki + do podsypywania ok. 50 g (użyłam 250 g orkiszowej i 250 g pszennej)
120 g cukru trzcinowego
opakowanie suchych drożdży
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód
6 sztuk moreli przeciętych na pół
PRZYGOTOWANIE:
Maślankę wlewamy do garnka, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i łyżkę mąki - odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu) rozłożyć morele i wysypać jagody. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu posypać prażonymi migdałami i oprószyć cukrem pudrem.