Składniki
ciasto:
mąka 400 g
masło/olej 40 g
sól: 1/2 łyżeczki
mielone grzyby 1 łyżeczka
woda gorąca 250 ml
Sposób przygotowania:
Rozpuścić masło. Mąkę przesiać do miski wraz pudrem z grzybów, wsypać sól, gorącą wodą zalać mąkę i resztę składników. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kilka minut. Odstawić pod przykryciem.
Farsz:
kiszona czerwona kapusta 300 g
liść laurowy 2-3 szt.
ziele angielskie kilka sztuk
duża garść suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
olej 2 łyżki
garam masala 1 łyżeczka
kminek mielony 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim 20 minut. W tym samym czasie w drugim garnku namoczyć grzyby a namoczone ugotować 10 minut. Kiedy będą miękkie wyjąć łyżką cedzakową (wodę z gotowania grzybów można wykorzystać do zupy, bulionu lub sosu). Rozgrzać patelnię, wlać olej i dodać garam masalę oraz kminek. Chwilę podsmażyć, dodać grzyby i kapustę (wyjąć liście laurowe), całość smażyć mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone zmielić w maszynce lub w malakserze pulsacyjnie. Przełożyć do miski.
Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub kwadraty. Na środku ciasta położyć łyżeczkę farszu, a brzegi zlepiać. Ugotować w osolonym wrzątku aż pierogi wypłyną na wierzch. Okrasić podsmażana cebulką lub boczkiem.