wtorek, 29 października 2024

Pierogi z czerwoną kapustą i grzybami

Pierogi z kiszoną czerwoną kapustą, grzybami doprawione garam masala i kminkiem. Ciasto doprawiłam zmielonymi grzybami co spotengowało walory smakowe. 

Składniki

ciasto:

mąka 400 g

masło/olej 40 g

sól: 1/2 łyżeczki

mielone grzyby 1 łyżeczka

woda gorąca 250 ml


Sposób przygotowania:


Rozpuścić masło. Mąkę przesiać do miski wraz pudrem z grzybów, wsypać sól, gorącą wodą zalać mąkę i resztę składników. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać kilka minut. Odstawić pod przykryciem. 


Farsz:

kiszona czerwona kapusta 300 g

liść laurowy 2-3 szt.

ziele angielskie kilka sztuk

duża garść suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)

olej 2 łyżki

garam masala 1 łyżeczka

kminek mielony 1/2 łyżeczki 


Przygotowanie:

Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim 20 minut. W tym samym czasie w drugim garnku namoczyć grzyby a namoczone ugotować 10 minut. Kiedy będą miękkie wyjąć łyżką cedzakową (wodę z gotowania grzybów można wykorzystać do zupy, bulionu lub sosu). Rozgrzać patelnię, wlać olej i dodać garam masalę oraz kminek. Chwilę podsmażyć, dodać grzyby i kapustę (wyjąć liście laurowe), całość smażyć mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone zmielić w maszynce lub w malakserze pulsacyjnie. Przełożyć do miski.


Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub kwadraty. Na środku ciasta położyć łyżeczkę farszu, a brzegi zlepiać. Ugotować w osolonym wrzątku aż pierogi wypłyną na wierzch. Okrasić podsmażana cebulką lub boczkiem.