wtorek, 15 grudnia 2015

Śledź w jogurcie z jabłkiem


Propozycja podania śledzia w jogurcie. Ponieważ śmietana mi nie służy, wybrałam jogurt. Smakują najlepiej po dwóch dniach od przygotowania. 


SKŁADNIKI:

filety śledziowe solone a la Matjas - wiaderko z Frisco połowa opakowania
 jogurt naturalny 375 ml z Frisco
1 jabłko szara reneta
2 ogórki kiszone
2 liście laurowe
cebula szalotka k 2 sztuki
6 ziaren ziela angielskiego
młotkowany pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Filety pokrój na kawałki. Jabłko, ogórek i cebulę w kosteczkę. Włóż wszystko do dużej misy. Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Posyp młotkowanym pieprzem. 
Odstaw do lodówki 1 lub 2 dni. 




supermarket online frisco.pl

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą


 Kto jeszcze nie próbował lemon curd, koniecznie niech nadrobi zaległości. 
Produkty zamówiłam w internetowym supermarkecie spożywczym FRISCO

Frisco.pl -to  supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i chemią. Zakupy online są łatwe i przyjemne. Dostawa nawet tego samego dnia. 



Ciasto na tartę:

szklanka mąki
ćwierć kostki zimnego masła
3 łyżki cukru drobnego
cukier waniliowy
żółtko

PRZYGOTOWANIE:

Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze  składników podanych wyżej. Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą.
Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.

Krem lemon curd:

2 ekologiczne cytryny
skórka otarta z cytryn
100 g cukru/ erytrolu
2 jaja ekologiczne z Frisco
2 żółtka
100 g masła pociętego w kostkę

Przygotowanie

Cytryny umyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn. 
Roztrzep krótko jaja, żółtka i cukier. Na małym ogniu zacznij podgrzewać mieszaninę cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowej konsystencji dodaj sok z cytryn, skórkę i masło. Mieszaj aż zacznie "bulgotać" cały czas mieszając. 
Odstaw do wystygnięcia. 
Ja przykryłam wierzch folią spożywczą, aby nie zrobiła się" skórka".

Krem wlałam na wystudzony spód i posypałam liśćmi melisy. 








supermarket online frisco.pl