piątek, 14 kwietnia 2023

Sałatka z pieczonym łososiem

 

Taka sałatka sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Robi się szybko. Możemy łososia krótko usmażyć wraz z pomidorkami lub upiec 20 minut w piekarniku. 

na 2 porcje

Składniki:

300 g łososia

sól

chili

2 gałązki pomidorków

kilka czarnych oliwek

2 cząstki cytryny 

2 garście różnych sałat

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

kilka liści bazylii


Przygotowanie:

Rybę podzielić na dwie części. Posolić i doprawić chili. Obrać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cały czosnek aby zaromatyzować oliwę. Włożyć rybę skórą do dołu. Smażyć kilka minut. Przewrócić na drugą stronę i dodać pomidorki. Smażyć kilka minut. Na talerze położyć sałatę, kawałki łososia, pomidorki, oliwki, liście bazylii i cząstkę cytryny. 



wtorek, 11 kwietnia 2023

Mazurek z andrutów bez pieczenia

 

Bardzo prosty mazurek bez pieczenia wykonany z andrutów i kremu daktylowego. Smak cudowny. Użyłam gotowej daktynelli ale można przygotować własny krem z daktyli. Polecam daktyle medjool bo mają niski IG.

Krem daktylowy: 

400 g daktyli medjool

1 łyżka kakao np. surowe

2 łyżki masła orzechowego np. z migdałów lub nerkowców lub stałej części mkeczka kokosowego.

Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 20-30 minut. Wyjmujemy pestki (wody nie wylewamy - może się przydać do dodania do kremu jeśli będzie za gęsty) i przekładamy do blendera z masłem lub mleczkiem kokosowym i kakao. Miksujemy na krem. 

Składniki:

1 opakowanie andrutów ( u mnie cynamonowe bio)

2 słoiki daktynelli ( krem z daktyli i kokosa) lub wcześniej przygotowany krem z kokosa

do dekoracji: łamane surowe kakao

polewa: 1/3 szt. gorzkiej czekolady 

1 łyżka (niepełna oleju kokosowego lub masło lub olej)

Przygotowanie:

Każdy arkusz wafla smarujemy daktynellą aż do skończenia warstw. Przekrawamy na pół i nakładamy na siebie. Przyciskamy np. książką. Po kilku godzinach na wierzch wylewamy polewę przygotowaną z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła lub oleju kokosowego lub rzepakowego. Po zastygnięciu można dekorować według uznania.