piątek, 26 listopada 2021

Napój z octem jabłkowym na poprawę odporności


Właściwości octu jabłkowego to min. poprawa trawienia, przyspieszenie metabolizmu, regulacja poziom cukru we krwi. Wpływa korzystnie na poprawę odporności. Wiele by pisać. 
Polecam mój artykuł na Gotuj w style eko:
 Ocet jabłkowy hit czy kit

Ja przygotowałam napój na jego bazie z imbirem, miętą, cytryną i cynamonem oraz miodem. 

1 litr zimnej przegotowanej wody

1-2 łyżki octu jabłkowego (zaczęłam od 1 łyżki)

łyżka miodu 

sok z 1 cytryny

2 cm utartego imbiru lub pociętego w plasterki

pęczek mięty

szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Do zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie składniki, mieszamy je ze sobą. Odstawiamy na kilka godzin. Ja swój napój przygotowałam wieczorem, aby móc pić następnego dnia . 




środa, 24 listopada 2021

Sałatka z tuńczykiem i olejem z awokado


Olej z awokado to źródło witaminy A, E, witamin z grupy B oraz luteiny korzystnej dla zdrowia wzroku. Można wykorzystać go kulinarnie ale także do masażu twarzy.
Sałatkę można przygotować przez cały rok, ponieważ użyte składniki są dostępne o każdej porze roku. To znakomity lunch, obiad lub  kolacja.

Sałatka:

garść pomidorków koktajlowych lub jeden duży czerwony, 

garść rukoli

słoiczek tuńczyka w oliwie

ogórek zielony- kawałek

awokado

1/2 czerwone cebuli

bazylia

nasiona słonecznika

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oleju z awokado


PRZYGOTOWANIE:

Awokado, ogórka pociąć w dość dużą kostkę. Cebulę pociąć w mała kostkę. Na dnie miski rozłożyć rukolę, dodać pozostałe składniki i skropić sokiem z cytryny, polać olejem z awokado, posypać ziarnami słonecznika i wymieszać. 




poniedziałek, 22 listopada 2021

Fit gofry z czekoladą i owocami



K
to nie kocha czekolady? Pytanie pewnie retoryczne. Czekolada firmy Rapunzel jest ekologiczna, wegańska, pyszna. Przygotowałam z nią fit gofry z bananami, mandarynkami, melisą, kruszonym surowym  ziarnem kakao kremem kokosowym.

Gofry ciasto:

szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( może by owsiana lub gryczana)

1 i 1/3 szklanki mleka migdałowego

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

łyżka cukru kokosowego

1 łyżeczka surowego kakao ( u mnie kruszone)  - opcjonalnie

1 łyżka kakao surowego puder

1 łyżka oleju kokosowego lub masła shea (shea butter do kulinariów) 


Przygotowanie:

Przesiej mąkę. Z podanych składników zrób gęste ciasto. Być może będzie trzeba więcej napoju. W dobrze rozgrzanej gofrownicy  wypiecz gofry. 

Gofry możesz podać z jogurtem kokosowym waniliowym, śmietanką kokosową whipping cream, ulubionymi owocami i ziołami.