czwartek, 13 grudnia 2018

Przedświąteczne warsztaty z Sokołowem



Na początku grudnia zostałam za proszona na warsztaty kulinarne z pokazem iluzjonisty przez firmę Sokołów. Pobyt tam w dworku jest zawsze niezwykły. I tym razem oprócz pysznych dań przygotowanych z produktów Sokołów miałyśmy pokaz iluzjonisty.




Osobiście bardzo cenię  pasty, pasztety warzywne oraz hummus firmy Sokołów "Z gruntu dobre".


Przedstawiciele firmy Sokołów  przywitali nas ja zawsze ciepło.


Szef kuchni Dominik Moskalenko przygotował dla nas przystawkę w typie vitello tonnato lecz cielęcinę zastąpiła krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa z chrupiącymi kaparkami.



Na kuskusie Dominik zaserwował schab z suszonymi owocami. 


Deser to przepyszna gorąca czekoladowa  babeczka z lodami waniliowymi z rodzynkami i skórką pomarańczy ( wspaniały!!!)


 Świetną rozrywką okazał się występ iluzjonisty. Byłyśmy "zaczarowane".



Dziękuję firmie Sokołów, organizatorom i blogerom za wspaniałą atmosferę.


środa, 12 grudnia 2018

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką




Na dwie porcje :

płatki owsiane - 3/4 szklanki
płatki quinoa - 1 łyżka
miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki
gruszka - 1 szt.
orzechy - 1 garść
cynamon - 1/2 łyżeczki
anyż gwiazdkowy - 1 szt.
pistacje, płatki migdałowe, mielony len


 Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować jeszcze 3-5 minut w razie potrzeby dolać gorącej wody. Na patelni rozgrzać mód w cynamonem i anyżem. Kiedy będzie płynny dodać gruszkę pociętą w plastry i dusić z obu stron po 2 minuty. Do naczyń przełożyć owsiankę, na wierzch położyć gruszkę i posypać np. mielonym lnem, pistacjami, płatkami migdałów, makiem.
 Całość polać sosem miodowym, w którym dusiły się gruszki.

niedziela, 9 grudnia 2018

Czekoladowe ciasto "Błoto Mississippi"


To ciasto nazywa się Błoto Mississippi (Mississippi Mud Cake). Pierwszy raz zobaczyłam go w cukierni "Misianka".
Kupiłam kawałek. Potem w Internecie szukałam informacji o tym cieście na stronach "Misianki".
Jest to bardzo czekoladowe ciasto. Mokre w środku. W "Misiance" dekorowane płatkami migdałowymi. Ja jeszcze nie zdecydowałam czy będzie dekorowane czy zostanie z samą czekoladową polewą.
Przepis znalazłam na najpopularniejszym słodkim blogu https://www.mojewypieki.com/

W moim cieście zamiast kawy rozpuszczalnej znalazło się espresso. Po prostu nie używam kawy rozpuszczalnej i nie chciałam jej kupować dla 2 łyżeczek.

Tortownica 20 cm wyłożona papierem i wysmarowana tłuszczem, papier na rancie koniecznie musi wystawać ponad formę, ciasto rośnie a to zapobiegnie wylaniu się ciasta podczas pieczenia.

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady ( u mnie 64%)
 espresso (30 ml)
150 ml wody

250 g mąki pszennej przesianej przez sito
50 g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

200 g cukru ( użyłam trzcinowego)
3 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju (dałam z pestek winogron)

na polewę: 50 ml śmietanki 30 % i 100 gram gorzkiej czekolady 64%

Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż  składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość dość często.

Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sodą. Do drugiego naczynia wybijamy jaja, wlewamy jogurt i olej, wymieszać. Przelewamy do miski z suchymi składnikami, mieszając trzepaczką wlewaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i wodą.  Kiedy ciasto się połączy przelej do formy i piecz w 160 stopniach przez 80 minut ( ja piekłam dłużej o 10 minut, ponieważ po wbiciu patyczka w środek zdecydowałam, że jeszcze potrzebuje 10 minut, jednak teraz po przekrojeniu wiem, że 80 minut wystarczy wtedy będzie bardziej wilgotne)

Ciasto wyjąć, przenieść na kratkę do ostudzenia. Wystudzone obłożyć polewą: 50 ml. śmietanki 30% zagotować. Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i mieszać ( w moim przypadku dodałam jeszcze 2 łyżki gorącej śmietanki, ponieważ moja polewa nie była zbyt kremowa - dolanie pozwoliło mi uzyskać polewę kremową, która łatwo się rozprowadzała).

Ciasto jest mokre w środku. Pyszne. Dodatek według upodobań: waniliowe lody, konfitura wiśniowa.