piątek, 30 grudnia 2022

Krążki polenty z pieczarkami


Zjawiskowe i pyszne smażone krążki polenty z pieczarkami, parmezanem i natką. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i dość tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Dodałam trochę "rarytasiku" ;) mianowicie pudru z czarnych trufli kupionego w TKMaxie. Jeśli lubicie smak (jeśli nie nie namawiam) trufli koniecznie kupice sobie jeśli uda wam się "upolować". Potem można dodawać do risotta, jajecznicy, tofucznicy czy innych dań. 
Jeśli akurat polenty nie macie można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu

Składniki:

szklanka polenty

2 szklanki wody (lub napoju roślinnego np. sojowego)

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

garść drobno startego parmezanu

małe pieczarki 1 opakowanie (bio)

trochę oleju do smażenia 

1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki zimnej wody

natka i parmezan do posypania na wierzch

Przygotowanie:

Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień  dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu gdyż kasza bardzo "chlapie" i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia. 

Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei się do obsmażonego krążka polenty.

Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką.




wtorek, 27 grudnia 2022

Tatar z wędzonego łososia i awokado

 

Tatar z wędzonego łososia i awokado 

SKŁADNIKI:

łosoś wędzony - 150 g

awokado dojrzałe - 1 szt.

oliwa - 1 łyżka

kapary - 1 łyżka

sok z cytryny - 1/2 szt.

koperek do smaku

zielony pieprz marynowany do smaku

seler naciowy łodyga z nacią - 1 szt.

Przygotowanie:

Plastry łososia, miękkie awokado  i łodygę selera pokroić w kostkę, skropić sokiem z 1/2 szt. cytryny i z oliwą oraz z kaparami, zielonym i czarnym pieprzem. Zmieszać. Umieścić na talerzu ring (czyli obręcz kulinarną) i ułożyć nadzienie tatara na środku, podawać z  koperkiem, selerem (jego nacią) i odrobiną cytryny.

poniedziałek, 26 grudnia 2022

Kapusta z grzybami i łazankami

Kapusta kiszona z grzybami i łazankami

Składniki:

700 g kiszonej kapusty

40 g suszonych grzybów

2 cebule

liść laurowy

ziele angielskie kilka

pieprz całe ziarenka kilka 

olej

dużo pieprzu

Łazanki kupione lub domowe:

300 g mąki 

2 jajka

1/2 łyżeczka soli

trochę zimnej wody


Przygotowanie:

Namoczyć grzyby w zimnej wodzie. Miękkie obgotować kilka minut w niewielkiej ilości wody. Przed przystąpieniem kapusty sprawdzić czy nie jest za kwaśna. Jeśli jest to przepłukać na durszlaku w zimnej wodzie,  i odcisnąć ( kapustę jeśli ma długie pasma można posiekać). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić z przyprawami na patelni, dodać posiekane i obgotowane  grzyby (wodę z gotowania grzybów zostawić). Dodać posiekaną ( jeśli trzeba) kiszoną kapustę. Wlać wodę z gotowania grzybów.  Wymieszać i wstawić do piekarnika na godzinę lub gotować ok. godziny do miękkości kapusty. Ugotować łazanki. Odcedzić i dodać do kapusty. Wymieszać

Łazanki: Z podanych składników zagnieć makaron.  Ciasto rozwałkować na cienki placek, posypać mąką i daj przeschnąć ciastu ok. 30-60 minut. Następnie ciasto pokroić na 6 cm pasy. Ułożyć na sobie trzy pasy, które pokroić na cieńsze paski (2 cm) a te już w kwadraciki tzw. łazanki.

Można ugotować też gotowe kupne łazanki. Jeśli kapusta będzie za kwaśna można dodać rozgotowanego ziemniaka.